Pokušaj novih mjera
94

Microsoft u Japanu skratio radnu sedmicu na četiri dana, produktivnost skočila za 40 posto

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sve veći broj manjih kompanija radi četiri dana sedmično, a pokušaj Microsofta (MSFT) da primijeni takav princip rada rezultirao je sugestijom da bi četverodnevni rad sedmično bio moguć i u najvećim kompanijama.

Kompanija je ovog ljeta u Japanu predstavila program pod nazivom "Izazov radnog vijeka" kojim su zaključani uredi svakog petka u augustu i svim zaposlenicima odobren slobodan dan, piše CNN.

Rezultati su obećavajući: Iako je količina vremena provedenog na poslu dramatično smanjena, produktivnost - mjerena prodajom po zaposlenom - porasla je za gotovo 40 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, navodi se u izjavi za proteklu sedmicu.

Osim smanjenja radnog vremena, menadžeri su apelirali na osoblje da skrate vrijeme provodeno na sastancima i dok odgovaraju na e-mailove.

Predložili su da sastanci ne trebaju trajati duže od 30 minuta. Zaposlenici su također bili ohrabreni da ne prate prepiske putem aplikacije za razmjenu poruka (naravno, Microsoftove).

Više od 90 posto Microsoftovih 2.280 zaposlenika u Japanu kasnije je reklo da su pod utjecajem novih mjera, saopćeno je iz kompanije.

Microsoft je novim mjerama, kako se navodi, također mogao uštedjeti na drugim resursima, poput električne energije.

Saopćili su kako će u Japanu izvesti još jedan eksperiment, tako što će tražiti od zaposlenika da smisle nove mjere za poboljšanje ravnoteže između radnog i privatnog života, i učinkovitosti.

Tražit će također od drugih japanskih kompanija da se pridruže inicijativi, u zemlji u kojoj borba s kulturom prekomjernog rada traje već duže.