biznis
0

Messer otvorio fabriku u Sočkovcu

FENA
Fabrika Messer u Sočkovcu
Fabrika Messer u Sočkovcu
Kompanija Messer BH Gas danas je u Sočkovcu, u općini Bosansko Petrovo svečano pustlila u rad novoizgrađenu fabriku za proizvodnju CO2.

Investicija je vrijedna milion eura, a u fabrici će se godišnje proizvoditi 7.200 tona CO2, uglavnom za potrebe bh. industrije pića, prehrambene indrustrije te za ekološke svrhe. Također je planirano da određene količine CO2 iz fabrike u Sočkovcu budu otpremane za izvoz.

Generalni direktor Messer BH Gasa Valentin Ilijevski kazao je da će nova fabrika snabdijevati mnoge velike indrustrijske proizvođače s obzirom na to da je do sada BiH morala uvoziti CO2.

Ovaj prvi proizvodni i distributivni objekt Messera u Republici Srpskoj, kako je kazao, u skladu je sa strategijom kompanije i pokazuje opredjeljenost za dugoročno investiranje u BiH a u njemu će za početak biti uposleno do desetak osoba.

Ernst Bode, glavni menadžer Messera za jugoistočnu Evropu, istaknuo je da Messer u BiH sa novom fabrikom u Sočkovcu i izgradnjom kisikane u Zenici, sada u BiH proizvodi sve tehničke plinove.

Novu fabriku zajedno sa čelnicima kompanije Messer svečano su pustili u rad premijer FBiH Nermin Nikšić, ministar industrije energetike i rudarstva u Vladi RS-a Željko Kovačević i načelnik općine Petrovo Zoran Blagojević.

Zajednički je ocijenjeno da će nova fabrika CO2 biti dobar podsticaj za daljnja ulaganja u općinu Petrovo i da će stvoriti preduvjete za razvoj mnogih industrijskih grana na tom području.

Premijer FBiH Nermin Nikšić tokom obraćanja istaknuo je da je zadovoljan što je strani kapital uložen u jedno industrijsko postrojenje a ne u neki tržni ili prodajni centar, te dodao da je riječ o projektu koji ima ekonomski značaj za BiH. Nikšić je također kazao da je izgradnja fabrike u Sočkovcu svijetao primjer međuentitetske saradnje i nastojanja vlada dva entiteta da rješavaju o stvarima bitnim za građane BiH.

Otvaranju nove fabrike prisustvovali su predstavnici vlasti FBiH i RS-a te poslovni partneri Messera.

Messer BH Gas je proglašen najvećim stranim investitorom u BiH za 2009. godinu od FIPA-e. Na tržištu BiH je prisutan od 1997. godine, a do danas su finansijska ulaganja u BiH premašila 40 miliona eura.