Smanjen dug
58

Mercator do kraja godine prodaje 13 trgovačkih centara, među njima i najveći u BiH

D. Be.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Slovenački trgovački lanac Mercator početkom prošle godine je potvrdio da je krenuo u proces monetizacije nekretnina u okviru kojeg je planirana prodaja najvećih objekata u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.
Monetizacija znači prodaju objekta koji se potom uzimaju pod najam od novog vlasnika, kako bi se dobio svjež kapital.

Prošle godine Mercator je u Sloveniji prodao 10 nekretnina austrijskoj grupaciji Supernova nakon čega su dio objekata uzeli u najam.

U narednom periodu Mercator planira prodati zemljište i poslovno-trgovački objekat u Koperu, a u istom valu je planirana i prodaja još 12 nekretnina u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

Među njima je i najveći Mercatorov centar u BiH, onaj u sarajevskoj ulici Ložionička te na Dobrinji. U ponudi za prodaju su i objekti u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

Na listi za prodaju su i nekretnine u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Beogradu i Novom Sadu.

Monetizacijom nekretnina Mercator nastoji smanjiti nivo zaduženosti. Prošle godine, nakon prvog dijela ovog procesa, dug je smanjen za skoro 150 miliona eura. Trenutni dug, piše Hina, trenutno iznosi 667 miliona eura.

"U zadnje dvije godine neto dug Mercatora smanjili smo za gotovo 200 miliona eura, a cash flow iz poslovanja odnosno bruto dobit (EBITDA) povećali za 72 posto, na 107,5 miliona eura", kazao je za ljubljanski "Dnevnik" Tomislav Čižmić, direktor Mercatora.