Uz prinudni godišnji odmor
0

Međunarodni aerodrom Tuzla: Radnicima plate umanjene za 15%

Piše: D. Brkić
Međunarodni aerodrom Tuzla
Međunarodni aerodrom Tuzla
Vlada Tuzlanskog kantona pompezno je najavljivala oživljavanje saobraćaja na Međunarodnom aerodromu Tuzla i otvaranje regionalnog cargo centra. Međutim, kako vrijeme prolazi aerodrom je u sve većoj dubiozi, a radnici se, kao i svake godine u zimskom periodu, šalju na prinudni godišnji odmor.

Nedavno je Porezna uprava Federacije BiH, ispostava Živinice, naložila izmirenje zateznih kamata u iznosu od 21.074 KM. Menadžment Međunarodnog aerodroma Tuzla je, kako navode, iskoristio sve mehanizme, umanjio platu radnicima za 15 posto, dio radnika poslao na čekanje u zimskom periodu, ali ni tim nepopularnim mjerama nije napunjena kasa kako bi se izmirila pristigla porezna obaveza.

Zbog toga je menadžment Međunarodnog aerodroma Tuzla zatražio pomoć Vlade Tuzlanskog kantona kako bi se izbjegla prinudna naplata. Inače, dugovanja se odnose na kašnjenje u isplati doprinosa na plate uposlenika za 2011. i 2012. godinu.

Vlada TK, čiji je budžet također u deficitu, obećala je kako će u dogledno vrijeme osigurati novčana sredstva kako bi se pomoglo Međunarodnom aerodromu Tuzla koji je u stopostotnom državnom vlasništvu. Dakle, bit će osigurana sredstva za penziono i zdravstveno osiguranje 30 uposlenika aerodroma, a nije poznato koliko će trajati odluka o umanjenju plate za 15 posto.