{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mali akcionari: Tajkunski zakon uništava privredu u RS

F
2.10.2011. u 14:09
0
2
Mali akcionari: Tajkunski zakon uništava privredu u RS
0
Mali akcionari: Tajkunski zakon uništava privredu u RS
Zgrada Vlade RS
Savez udruženja malih akcionara Republike Srpske oštro je kritikovao usvajanje izmjena i dopuna Zakona o privrednim društvima, uz upozorenje da se tim zakonskim aktom "tajkunima omogućava legalizacija ratne i poslijeratne pljačke u preduzećima".
Sporni zakon, smatraju, legalizira pljačkašku privatizaciju, pretvara akcionarska društva u njihova privatna preduzeća te otima imovinu malih akcionara – građana RS i države i to sa samo 22,22 posto glasova (akcija s pravom glasa), čime bi mali akcionari – narod praktično bili "izbrisani sa spiska živih".

"Ako bi ovaj zakon prošao sve ostale procedure, tajkuni bi do 30. juna 2012. narod (male akcionare) i državu matirali u tri poteza: sazvat će skupštinu akcionara objavljivanjem poziva samo preko internet sajta Banjalučke berze, donijet će sve bitne odluka nekvalifikovanom većinom sa 22,22 posto od ukupnog broja glasova i isplatit će – ‘istisnuti’ nesaglasne akcionare po ranije obezvrijeđenim cijenama akcija", tvrdi Savez udruženja malih akcionara RS.

Upozoravaju da donošenju ovog zakona nije prethodila javna rasprava, te da sam predlagač kaže da zakon nije usklađen sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, da je rađen bez učešća domaćih i stranih konsultanata - eksperata, te da se njime drastično krše osnovna ljudska prava zagarantovana Ustavom RS i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovih sloboda.

Tvrde i da se u javnosti s pravom otvoreno spekulira da su izmjene i dopuna Zakona o privrednim društvima "naručene od takozvanih ‘velikih akcionara’ – tajkuna".

Malih akcionara na početku privatizacije u RS-u bilo je oko 1.200.000, sada ih ima oko 800.000 i vlasnici su oko 50 posto kapitala akcionarskih društava u RS-u.

"Usvajanjem ovog zakona izvršna, zakonodavna i sudska vlast su se umjesto naroda opredijelile za nekoliko desetina tajkuna – uglavnom ratnih i poslijeratnih profitera", zaključuje ovo udruženje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: