biznis
0

Malezijska firma preuzima naftni terminal u Pločama?

FENA
Naftni terminali u Pločama (Foto: CIN)
Naftni terminali u Pločama (Foto: CIN)
Velika malezijska kompanija Suria Group pobjednik je javnog konkursa za najam naftnog terminala u Pločama, piše sedmičnik Nacional, pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

List piše kako je to novi preokret u višemjesečnoj borbi za kontrolu tog terminala koja se u BiH vodi između Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića i Stranke za BiH Harisa Silajdžića.

Prije nekoliko mjeseci pod pravno u vrlo upitnim okolnostima raskinut je ugovor o najmu terminala s britanskom firmom Deltagrip.

Kako piše Nacional čelni čovjek Terminala FBiH (NTF) Ibrahim Bećirbegović poništio je ugovor o dugoročnom najmu terminala, koji je nakon Deltagripa sklopljen sa nepoznatom turskom firmom Turkoil, te je raspisao javni konkurs.

Na konkursu je na kraju pobijedila malezijska firma koja je ponudila cijenu od osam eura po kubnom metru za skladištenje i dva eura po kubnom metru za manipulaciju naftom i naftnim derivatima.

Ipak, kako navodi Nacional, dodatni problem je da je Deltagrip Međunarodnoj trgovinskoj komori u Parizu predao tužbu protiv NTF-a u kojem zahtijeva naknadu štete od 116 miliona dolara.

Naime, NTF i Deltagrip potpisali su ugovor o skladištenju naftnih derivata na 30 godina, a taj je ugovor NTF jednostrano prekinuo nakon što britanska firma nije prihvatila zahtjev o 150-postotnom povećanju cijene skladištenja.