{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novih 2 miliona KM bit će utrošeno na povrat duga Deltagripu

S
2.6.2010. u 18:20
0
4
Novih 2 miliona KM bit će utrošeno na povrat duga Deltagripu
0
Novih 2 miliona KM bit će utrošeno na povrat duga Deltagripu
Naftni terminali u Pločama (Foto: CIN)
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) danas je odlučila da izdvoji 2 miliona KM iz tekućih rezervi za pokrivanje dugova Naftnih Terminala Federacije (NTF) u Pločama.
Ibrahim Bećirbegović, generalni direktor Terminala Federacije kaže da će ovaj novac biti iskorišten za isplatu duga prema Deltagripu.

NTF je od ovog britanskog preduzeća 2006. godine uzeo zajam od 3,5 miliona KM, ali ga nije redovno otplaćivao. Na zahtjev Deltagripa, Trgovački sud u Dubrovniku je prošle sedmice blokirao račune NTF-a i donio rješenje o preispitivanju uslova za pokretanje stečaja. U prijedlogu sudu Deltagrip je naveo da NTF zbog prezaduženosti nije u stanju da izmiri dug od oko 2,4 miliona KM.

Dan nakon odluke Suda u Dubrovniku, Vlada FBiH je uplatila 1,3 miliona KM na račun NTF-a i time omogućila firmi u Pločama da nastavi raditi.

Vlada je također danas dala saglasnost da se ovaj iznos, kao i 4,7 miliona KM koliko je uplatila prošle godine u pokrivanje dugova NTF-a, pretvore u kapital pločanskog preduzeća.

Bećirbegović je objasnio novinaru Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva da ovih 6 miliona KM, predstavlja iznos koje je Vlada FBiH dala NTF-u 2009. i 2010. godine kako bi spriječila da ovo preduzeće ode pod stečaj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: