Inovacije
3

Malaysia Airlines će svoje avione pratiti iz svemira

Klix.ba
Kompanija Malaysia Airlines postala je prvi avioprijevoznik koji se prijavio za novi sistem praćenja letova svoje flote iz svemira putem nove mreže satelita.

Ova inovacija dolazi tri godine nakon što je njihov avion na letu MH370 nestao bez traga na putu ka Pekingu sa 239 putnika i članova posade.

Korištenjem satelitske mreže koja će uskoro biti lansirana ova aviokompanija će biti u mogućnosti pratiti svoje avione u područjima u kojima trenutno ne postoji nadzor. Tu spadaju polarna područja i udaljena područja okeana koja nisu obuhvaćena postojećim sistemima, prenosi BBC.

Promjena puta

Malezijska firma dogovor o uslugama sklopila je sa američkim Aireonom, FlightAwareom i SITAONAIR-om. Novi sistem također pruža redovnije obavijesti o lokaciji aviona, posebno kada putuju preko okeana i drugim udaljenim područjima. Zbog toga će eventualna odstupanja letjelica od planirane putanje leta biti lakše identifikovana, a izvještaji će se primati iz minute u minutu. Malaysia Airlines će u svakom trenutku znati mjesto, cilj, brzinu i visinu svojih aviona iz flote i bit će upozoreni u slučaju iznimki.

Ipak, nije jasno da li bi dodatne opcije praćenja pomogle pri pronalasku MH370. Svi sistemi za praćenje lokacije aviona baziraju se na transmiteru koji se u njemu nalazi. Kada je u martu 2014. godine avion nestao na letu iz Kuala Lumpura prema Pekingu odašiljač je ugašen, a postoje sumnje da je to neko učinio namjerno.

Povjerenje klijenata

Nova usluga bit će dostupna od 2018. godine, a pokrivenost će biti omogućena korištenjem satelitske konstelacije Iridium NEXT, pokrenute početkom ove godine.

U međuvremenu sudbina MH370 ostaje jedna od najvećih misterija u zrakoplovnom svijetu. Dosad je u potrazi za ovim avionom pretraženo više od 120.000 kvadratnih kilometara Indijskog okeana, ali bez uspjeha.

Neki dijelovi letjelice pronađeni su na afričkim otocima, uključujući Madagaskar, a početkom ove godine prekinuta je pretraga velikih dubina.

Malaysia Airlines pokušava ponovo osvojiti povjerenje klijenata nudeći popuste na putovanja i promotivne cijene letova. Glavni operativni direktor ovog prijevoznika Izham Ismail poručio je kako je kompanija ponosna što se prva u svijetu prijavila za inovativni sistem.