biznis
4

Mađarska otvara put Južnom toku uprkos Briselu

FENA
Mađarski konzervativni premijer Viktor Orban potvrdio je u utorak da je odlučan da se realizira projekt plinovoda Južni tok, koji osporava Brisel, dan nakon što je mađarski parlament usvojio amandman koji otvara put izgradnji mađarskog ogranka.

"Iako ima nemira u Ukrajini, plin treba da dođe u Mađarsku. Zato nam je potreban drugi plinovod, a ne onaj koji prolazi preko Ukrajine", objasnio je Orban u utorak novinarima.

Projekt Južni tok, procijenjen na 16 milijardi eura, čiji je nosilac ruski naftni div Gazprom, treba da snabdijeva Evropu ruskim plinom zaobilazeći Ukrajinu. Blokirala ga je Evropska unija u okviru sankcija uvedenih Moskvi zbog njenog sukoba s Kijevom.

"Nijemci su već izgradili Sjeverni tok i u stanju su da izbjegnu Ukrajinu kao potencijalni izvor opasnosti", kazao je Orban.

"Mi ne želimo više od onoga što žele Nijemci", dodao je on.

Mađarski parlamnet je u ponedjeljak navečer sa 131 glasom za i 35 protiv usvojio amandman koji dopušta izgradnju jednog plinovoda i bez dozvole.

Iako se ne referira eksplicitno na Južni tok, ovaj tekst se interpretira kao zeleno svjetlo za izgradnju plinovoda koji EU osporava.