U okviru konferencije
9

Lukavac Cement održao panel o upotrebi alternativnih goriva i mogućnostima njihove proizvodnje u BiH

Lukavac Cement
Lukavac Cement
Kompanija Lukavac Cement kao partner Sarajevske energetske i klimatske sedmice (SECW) 2023, priredila je 27. septembra panel diskusiju "Upotreba alternativnih goriva i mogućnost njihove proizvodnje u BiH" u okviru međunarodne konferencije Energetska tranzicija - Put u novu energetsku i klimatsku budućnost regije.

Za ovu priliku Lukavac Cement je okupio ugledne stručnjake iz Bosne i Hercegovine i Slovenije koji su razmotrili mogućnosti proizvodnje alternativnih goriva u BiH, kao i brojne prednosti njihove upotrebe u cementarama i industrijskim postrojenjima.

Učesnici ove zanimljive i poticajne diskusije podijelili su svoja stručna znanja, iskustva i moguća rješenja, a posebnu pažnju su posvetili problemu zbrinjavanju otpada u BiH, kružnoj ekonomiji, ističući pozitivan primjer lukavačke cementare koja više od 10 godina uspješno koristi energiju nastalu iz otpada.

Lukavac Cement
Lukavac Cement

Nakon uvodne prezentacije "Pioniri u upotrebi alternativnih goriva" koju je održao Nedim Pašić, tehnički direktor Lukavac Cementa, razvila se diskusija čiji cilj je bio da inicira promjene i da se pokušaju naći odgovarajuća rješenja za problem neadekvatnog zbrinjavanja otpada i njegovog ponovnog iskorištavanja u BiH.

Irem Silajdžić, konsultantica za zaštitu okoliša iz sarajevske kompanije ENOVA, istakla je da u BiH postoji uređen zakonski i strateški okvir u pogledu zbrinjavanja čvrstog otpada, ali da je situacija u praksi potpuno drugačija, te da postoje brojni razlozi takvog stanja. Trenutno se otpad samo sakuplja i odlaže na često neuslovne deponije zbog nepostojanja odgovorajuće infrastrukture. A mogućnost za proizvodnju alternativnih goriva bi postojala kada bi se sproveo već odavno predviđeni projekt regionalizacije sanitarnih deponija.

Lukavac Cement
Lukavac Cement

O dobroj praksi u BiH govorio je Džafer Dautbegović iz kompanije Alba Zenica koja je primjer da se uz zbrinjavanje komunalnog otpada jedan dio može iskoristiti za ponovnu upotrebu. Kazao je da Alba u BiH ima planove za pokretanje proizvodnje alternativnog goriva, ali da je potrebno ukloniti određene prepreke te da šira društvena zajednica, država, nadležna ministarstva trebaju sagledati da će takvo postupanje s otpadom unaprijediti iskorištavanje sekundarnih sirovina i smanjiti opterećenje štetnim emisijima, kao i korištenje fosilnih goriva, što bi vodilo ka smanjenju zagađenja zraka i okoline u našoj zemlji.

Stuacija u Sloveniji kao članici Evropske unije je potpuno drugačija u odnosu na BiH, gdje se resursi otpada ponovono iskorištavaju i pretvaraju u alternativno gorivo koje se izvozi u Austriju, Slovačku, Mađarsku i druge zemlje, a čiji jedini korisnik u BiH je Lukavac Cement.

Lukavac Cement
Lukavac Cement

Panelista Miljenko Muha, predsjednik Uprave slovenačke kompanije Kostak, kao proizvođač alternativnog goriva naglasio je da se u prozvodnji koristi isključivo neopasni otpad izdvojen iz komunalnog otpada i koji nema apsolutno nikakav negativan uticaj na okoliš. Inače, Evropski zakoni nalažu da se izdvojeni komunalni otpad koji ima određenu kalorijsku vrijednost a ne može se reciklirati, ne smije odlagati na deponije, nego se iz njega proizvodi gorivo iz otpada. Naveo je i primjer da se u općini Krško na deponije odlaže samo 5 posto sakupljenog komulnog otpada, te da BiH mora ići u tom smjeru, jer sa sadašnjom praksom odlaganja otpada na deponije i u prirodu se samo stvara ogromna šteta.

Gradonačelnici Lukavca i Mostara Edin Delić i Mario Kordić, predstavili su prakse u vezi sa zbrinjavanjem otpada u svojim gradovima, ali se govorilo i o građanskoj svijesti i potrebi stalne edukacije što Lukavac Cement čini već godinama ulaganjem u razne vrste takvih programa.

Lukavac Cement
Lukavac Cement

Delić je kazao da je izuzetno ponosan na projekt upotrebe alternativnih goriva u cementari Lukavac, jer zahvaljujući njihovoj transparentnosti, otvorenosti, dobroj organizaciji i komunikaciji sa građanima postali su svjesni da je ovo kvalitetno rješenje. Između ostalog, rekao je da se u općini Lukavac proizvede godišnje oko 200.000 tona otpada koji se svuda baca, a da bi njegova pretvorba u gorivo donijela napredak i boljitak. Smatra da je rješenje u zajedničkom radu, regionalizaciji, jer same lokalne zajednice nisu u stanju riješiti probleme neadekvatnog zbrinjavanja otpada, pošto se radi i o velikim investicijama.

Stjepan Kumrić, generalni direktor Lukavac Cementa, potvrdio je da su vrata Lukavac Cementa uvijek otvorena za sve zainteresirane da se upoznaju sa načinom proizvodnje i upotrebom alternativnih goriva u tom procesu, jer Lukavac Cement predstavlja upravo dio rješenja za zbrinjavanje prerađenog otpada, a ne problema.

Mostar je grad koji ima poteškoće kako sa otpadom tako i deponijom, konstatovao je Kordić, gradonačelnik Mostara. Po njegovom mišljenju ključna pomoć bi trebala doći od viših nivoa vlasti, jer ga samostalno ne mogu riješti. Iskreno se nada da će upravo ova panel diskusija biti i povod za stvaranje novih partnerstava koja mogu dovesti do rješenja poput pokretanja proizvodnje alternativnog goriva u BiH, a kojim bi se postepeno rješavao gorući problem zbrinjavanja i odlaganja otpada u našoj zemlji.

Svi učesnici su se složili da je to pravac u kojem se mora ići zajedničkim snagama, a posebno zbog činjenice da se takav proizvod u velikom kapacitetu može koristiti u Lukavac Cementu i svim drugim industrijskim postrojenjima u BiH koja su na putu zelene energije.