biznis
6

Lufthansa preuzima i belgijski Brussels Airlines

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Dogovor o preuzimanju aviokompanije Brussels Airlines od strane njemačke Lufthansa značiće da će Eurowings, koji je njen ogranak, naredne godine biti dvostruko veći i to je dio planova grupacije da se izbori sa sve jačom konkurencijom u evropskom vazdušnom saobraćaju.

Lufthansa je danas saopštila da iskoristiti mogućnost da otkupi preostalih 55 udjela u Brussels Airlines za 2,6 miliona eura.

Nakon kupovine, ime Brussels Airlines će ostati ali će belgijska aviokompanija letjeti pod okriljem Eurowingsa.

U protekloj deceniji niskobudžetne aviokompanije Ryanair i Easyjetvrlo brzo su se razvile i dominiraju evropskom tržištem kratkih letova. U prošloj godini situaciju za evropske avioprevoznike dodatno su otežali bezbjednosne zabrinutosti, izlazak Britanije iz EU i sve manja cijena avionskih karata.

"U proteklih nekoliko godina konkurencija je sve jača i to je razlog zašto nam je neophodna konsolidacija. Uvjeren sam da će u narednim godinama biti još konsolidacija i jaki će postajati jači i veći", naglasio je direktor Lufthasne Carsten Spohr.

Prema njegovim riječima, preuzimanje Brussels Airlinesa znači da će grupacija ufthansa, pod koju spadaju Swiss International Airways i Austrian Airlines, naredne godine imati do 700 aviona. Oko 180 letjelica pripada Eurowingsu.