biznis
0

Londonska berza odbila potencijalnog kupca

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Upravni odbor Londonske berze akcija, inače jedne od najstarijih na svijetu, ponovo je odbacio ponudu njujorške berze NASDAQ, na kojoj se kotiraju dionice kompanija koje se bave visokom tehnologijom, da za skoro pet milijardi dolara preuzme vlasništvo nad berzom u britanskoj prestonici.

Njujorška berza je ponudu iznijela u svjetlu sve većeg pritiska kojem su izložene glavne berze akcija u svijetu od kojih se traži da udruživanjem snaga obezbijede veću konkurentnost, prenosi BBC .

NASDAQ je ranije saopćio da bi u skladu sa iznijetom ponudom bilo stvoreno najveće tržište akcija na svijetu kako u pogledu broju kompanija koje se na njemu kotiraju tako i kada je riječ o vrijednosti akcija kojima se trguje.

Upravni odbor Londonske berze je u odgovoru na ponudu saopćio da je ponudom značajno umanjena puna vrijednost Londonske berze.

Konačnu riječ o ovoj ponudi imat će akcionari Londonske berze.

Nekoliko velikih svjetskih berzi akcija već je postiglo dogovor o spajanju ili predložilo planove za međusobno povezivanje kako bi na globalnom nivou postali daleko konkurentniji.

NASDAQ već posjeduje 29 odsto akcija Londonske berze nakon što je prethodna ponuda za preuzimanje, koju je podnijela američak strana, odbijena.

Britanska vlada je ranije saopćila da se neće protiviti eventualnom sporazumu o preuzimanju.