Veliki porezi
0

London postao najskuplji grad za bankare

FENA
London
London
Nakon odluke britanske vlade da poveća porez na najviša primanja, građani Londona koji zarađuju više od jednog miliona funti (1,6 miliona dolara) bit će godišnje opterećeni većim davanjima nego da žive u bilo kojem drugom velikom finansijskom centru u svijetu.

"Ljudi se osjećaju iznevjerenim. Oni su mislili da se uvijek mogu osloniti na to da je Velika Britanija zemlja s prihvatljivim porezima", izjavio je u četvrtak agenciji Bloomberg Nick Bacon, partner u londonskoj računovodstvenoj tvrtki KPMG, specijalist za poreze na finansijske usluge.

Britanska vlada će u aprilu povećati porez na najviša primanja na 50 posto, tako da će za građane s godišnjim primanjima većim od jednog miliona funti London postati skuplji od New Yorka ili Hong Konga, procjenjuje tvrtka KPMG.

Londonski bankar s tolikom primanjima će od aprila plaćati porez na prihode i socijalno osiguranje u ukupnom iznosu 491.278 funti, što je za trećinu više nego u Hong Kongu i 58.500 funti više nego u New Yorku, pokazuju podaci.

Britanski premijer Gordon Brown lani je obećao da će finansijski sektor učiniti "slugom naroda i industrije, a ne njihovim gospodarom", nakon što je država odobrila bankama pomoć za izlazak iz krize od više od jednog biliona funti iz džepa poreznih obveznika.

Vlada u Londonu će u aprilu povećati porez na primanja iznad 150.000 funti godišnje sa 40 na 50 posto. To će, prema procjeni KPMG-a, koštati one sa zaradom većom od jednog miliona funti dodatnih 87.588 funti godišnje.