biznis
0

Lockheed otpušta 1.500 radnika u filijali za izradu F-35

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Korporacija "Lockheed Martin", najveći prodavač naoružanja i vojne opreme na svijetu, planira da ukine oko 1.500 radnih mjesta u poslovnoj jedinici "Aeronautics" u kojoj se izrađuje borbeni avion F-35, saopćila je uprava kompanije.

Otpuštanja se dovode u vezu sa smanjivanjem vojnih troškova u tri glavna proizvodna centra u Texasu, Georgiji i Californiji, kao i u šest manjih pogona u Marylandu, sjedištu kompanije.

Stalno zaposlenima bit će ponuđena opcija dobrovoljnog odlaska uz otpremnine, a ako ta mjera ne bude dala očekivani rezultat smanjivanja njihovog broja za 1.500, kompanija će početi da dijeli otkaze počev od sredine saptembra, objavio je "Lockheed".

Od kada je američko ministarstvo obrane signaliziralo manja ulaganja u naoružanje i vojnu opremu 2009. godine, "Lockheed" je najavio ukidanje oko 2.500 radnih mjesta. Kompanija sada zapošljava 126.000 radnika.

"Lockheedov" program izrade borbenog aviona F-35 doveden je u pitanje u okviru plana kresanja budžeta i smanjivanja izdataka za vojne potrebe, bez obriza što projekt lovca F-35 ima široku podršku.

Pentagon sada planira da izdvoji 382 milijarde dolara za kupovinu 2.457 različitih verzija borbenih aviona za potrebe mornarice i vazduhoplovnih snaga.

Predsjednik SAD Barack Obama predložio je smanjivanje vojnih izdataka za oko 400 milijardi dolara do 2023. godine.