Ljubiša Vladušić: Pad kreditnog rejtinga BiH bio je nagoviješten

S
SRNA
2.12.2011. u 15:42
0
0
Ljubiša Vladušić: Pad kreditnog rejtinga BiH bio je nagoviješten
0
Ljubiša Vladušić: Pad kreditnog rejtinga BiH bio je nagoviješten Ljubiša Vladušić
Smanjivanje kreditnog rejtinga BiH kod agencije Standard ad Poor's je potpuno očekivano za profesora na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Ljubišu Vladušića koji je u izjavi Srni podsjetio da je prije nekoliko mjeseci ta, kao i agencija Moodis, upozorila autoritete u BiH dajući negativne izglede uz tada postojeći rejting.
"S obzirom da se u datom roku nisu desili pozitivni trendovi ni na političkom planu u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH, ni minimum konsezusa po pitanjima od krucijalne važnosti a vezano za budžet i fiskalnu održivost, smanjenje rejtinga je logičan slijed poteza“, rekao je Vladušić.

Prema njegovim riječima, za posebnu je analizu šta će to sve značiti za BiH u uslovima novih recesionih implikacija, ali je sigurno da su ti pokazatelji sa lošim izgledima za budućnost.

"U uslovima kada je rizik zemlje pojačan, smanjivanjem kreditnog rejtinga izvjesno je da će doći i do određenog pada ekonomskih aktivnosti jer će kapital poskupiti, a izvori finansiranja će se smanjiti“, smatra Vladušić.

Prema njegovim riječima, strani investitori kao izvor finansiranja i direktne strane investicije koje su već od 2009.godine u padu kao posljedica svjetske finansijske krize, smanjivanjem rejtinga će se dalje reducirati.

"Postavlja se pitanje realnosti i izvodljivosti tek utvrđenih ekonomskih politika za narednu godinu, sa aspekta održivosti makroekonomskih indikatora, stope rasta BDP, stope zaposlenosti, inflacije, odnosno postizanja zacrtane makroekonomske stabilnosti“, dodao je on.

Vladušić smatra da bi se u slučaju pogoršavanja poslovnog ambijenta desio dodatni pritisak na za sada likvidan i stabilan finansijski sektor.

„Sve to govori da je pred BiH veliki izazov, da će se morati uz dodatni napor preduzeti radikalni potezi na uspostavljanju zacrtanih ciljeva. Vrijeme nam nije saveznik, a uslovi u kojima bi se trebale dešavati određene aktivnosti i mjere odavno nisu bili teži“ – zaključio je Vladušić.

Međunarodna agencija Standard and Poor's snizila je kreditni rejting BiH sa "B plus" na "B", uz stavljanje rejtinga na posmatranje s mogućim negativnim implikacijama, saopšteno je danas iz Centralne banke BiH.

U izvještaju agencije Standard and Poor's navodi se da snižavanje kreditnog rejtinga odražava mišljenje analitičara ove agencije da je politička fleksibilnost oslabila uz sve gore političko okruženje, što se vidi i u smanjenim izgledima za rješavanje političke krize u BiH.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: