|

Dujko Hasić: Za očekivati povećanje kamata u BiH

Dujko Hasić: Za očekivati povećanje kamata u BiH
0
S
SRNA
1.12.2011. u 20:13
6
komentara
0

dijeljenja
Dujko Hasić: Za očekivati povećanje kamata u BiH Dujko Hasić
Snižavanje kreditnog rejtina BiH sa "B plus" na "B", koji je objavila međunarodna agencija "Standard end Purs" predstavlja veliki udarac na zemlje koji će za posljedicu imati odluke banaka da povećaju kamatnu stopu, ocijenio je u izjavi za Srnu ekonomski ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH Dujko Hasić.
Hasić je naglasio da će snižavanje kreditnog rejtinga BiH otežati i privrednicima da dođu do izvora finansiranja, jer to znači i rizično poslovanje, što pokazuju i podaci za prošlu godinu kada je riječ o direktnim stranim ulaganjima koji su na najnižem nivou.

On je istakao da je razlog za snižavanje kreditnog rejtinga BiH prvenstveno političke prirode, odnosno politička nestabilnost zemlje koja traje duži vremenski period, kao i kriza zbog neformiranja vlasti na državnom nivou, te faktora kao što su neusvajanje fiskalnog okvira za 2011. i 2012. godinu, loša poslovna klima i postojanje rasprostranjene korupcije.

"BiH se i prije nalazila u nižem rangu, a sada je, prema agenciji za ocjenu rejtinga, u situaciji koja je definisana kao smeće. Za takvu situaciju u BiH znalo se posebno jer je bankarski sektor u ovoj godini već imao smanjenu kredintu aktivnost", rekao je Hasić.

Prema njegovim riječima, situacija će se sigurno pogoršavati jer će BiH biti u takvoj situaciji da će sredstva koja budu na raspolaganju prvenstveno biti korištena za budžete.

"To će, naravno, stvarati averziju bankarskog sektora prema privredi i ulaganju u poslovne aktivnosti i privredne subjekte zbog zaduženja države. To stvara problem jer nećemo imati investicije, izvoz, stvaranje vrijednosti, a sve je uslovljeno političkom nestabilnošću i nedjelovanjem organa vlasti", rekao je ekonomski ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH.

Hasić je podsjetio da BiH po osnovu stendbaj-aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom od 2012. do 2014. godine mora vratiti 1,6 milijardi KM.

"Ministar finansija u Vladi Federacije BiH Ante Krajina već je najavio da će doći do smanjenja budžeta FBiH do 30 odsto. To opet zatvara krug jer se smanjuju aktivnosti i imaćemo situaciju da investitori ovdje neće, nažalost, dolaziti ni u idućoj godini", smatra Hasić.

On je napomenuo da je snižavanje kreditnog rejtinga BiH i dobar alibi za strane banke koje posluju u BiH da se ne pridržavaju Bečkog sporazuma, prema kojem su se obavezne da održe isti nivo kreditiranja.

"To će naravno situaciju u BiH učiniti još složenijom. Činjenica je da vlasti u ovoj zemlji definitivno prilikom izrade budžeta za narednu godinu moraju razmišljati o redefinisanju strukture rashoda jer bi već u prvom kvartalu naredne godine mogli doći u izuzetno tešku situaciju", dodao je Hasić.

Međunarodna agencija "Standard end Purs" snizila je kreditni rejting BiH sa "B plus" na "B", uz stavljanje rejtinga na posmatranje s mogućim negativnim implikacijama, saopšteno je danas iz Centralne banke BiH.

U izvještaju agencije "Standard end Purs" navodi se da snižavanje kreditnog rejtinga odražava mišljenje analitičara ove agencije da je politička fleksibilnost oslabila uz sve gore političko okruženje, što se vidi i u smanjenim izgledima za rješavanje političke krize u BiH.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...