biznis
0

LiNK traži nižu cijenu eletkrične energije za mala i srednja poduzeća

FENA
Udruženje za poduzetništvo i posao (LiNK) Mostar uputilo je otvoreno pismo Regulatornoj komisiji za električnu energiju Federacije BiH (FERK) te elektroprivredama HZ H-B i BiH u kojem traže smanjenje cijene električne energije za mala i srednja poduzeća.

"Mali i srednji poduzetnici ostaju pri stavu da se cijene električne energije za mala i srednja poduzeća trebaju smanjivati i do 20 posto ili eventualno zamrznuti kako ne bi došlo do novog, ionako prevelikog opterećenja poduzetnika", navodi se u otvorenom pismu.

Mali i srednji poduzetnici smatraju da je stavka mjernog mjesta u cijeni električne energije nekoliko puta skuplja za malo i srednje poduzetništvo u odnosu na domaćinstvo, zatim da je doprinos na snagu također višestruko skuplji za malo i srednje poduzetništvo nego u slučaju domaćinstva, te da je cijena samog kilovat sata (KWh) također znatno skuplja.

"U sva tri slučaja, za malo i srednje poduzetništvo i domaćinstvo koristi se ista kvaliteta i jakost električne energije, odnosno niskonaponske mreže 0,4 KW, a višestruko različito se obračunava cijena električne energije, i to cijena mjernog mjesta je tri puta skuplja od domaćinstva, cijena KWh je dva puta skuplja, a viša je i cijena doprinosa na snagu", obrazlažu svoj zahtjev u LiNK-u.

LiNK smatra kako upravo FERK, kao strateška organizacija za ovu problematiku, treba biti jedna od vodećih agencija koja će provoditi politiku zaštite domaćeg poduzetništva.

"Elektroprivredna poduzeća u svom radu i strategiji moraju jasno reći svoju svrhu u bh. društvu i uzeti u obzir zahtjeve malog i srednjeg poduzetništva. Njihovi većinski vlasnici su država, odnosno entiteti ili županije, i kao takvi imaju odgovornost za stanje u privredi. Nije tajna da mala i srednja poduzeća pune preko 60 posto Proračuna Federacije BiH. Također, oko 80 posto uposlenih u Federaciji BiH čine upravo djelatnici u ovim poduzećima", stoji u otvorenom pismu koje je LiNK uputio FERK-u i elektroprivredama HZ H-B i BiH.