biznis
1

Lider Čečenije gradi 400 metara visok "vertikalni grad" otporan na zemljotrese

SRNA
Lider Čečenije Ramzan Kadyrov odobrio je gradnju 80-spratnog "vertikalnog grada" visine 400 metara u prijestolnici Groznom, koji će biti otporan na zemljotrese, saopštila je njegova administracija.

Novi oblakoder projektovan je po modelu srednjovjekovnih osmatračnica koje se još mogu vidjeti na kavkaskim planinama, a nosit će jedinstvena obilježja čečenskog naroda i kulture, navodi se u saopštenju.

Izgradnja će biti finansirana sredstvima za sada tajnih investitora, navodi se u saopštenju u kome se ne precizira koliko će ovaj mamutski projekat da košta.

Zgrada će dobiti ime po ocu Kadyrova Ahmadu, koji je ubijen 2004. godine, a gradnja će trajati tri godine, navodi agencija RIA "Novosti".

"To će biti tehnički najkomplikovanija građevina na svijetu jer se Čečenija nalazi na seizmički aktivnom području gdje zemljotresi dostižu magnitudu od 10 stepena Richtera", rekao je jedan od dvojice arhitekata iz ovog projekta Vladimir Travuš.

Travuš je učestvovao u gradnji televizijskog tornja "Ostankino" u Moskvi.

"To je vertikalni grad jer će kula kombinovati mnoge gradske funkcije", rekao je drugi arhitekta iz ovog projekta Aleksander Zusik.

Oblakoder će biti dio gradskog kompleksa "Grozni 2", koji će uključivati muzej posvećen Ahmadu Kadyrovu, hotel, restorane, fitnes centre i bazene, kao i teren za slijetanje helikoptera.

U Groznom se već nalazi najveća džamija u Rusiji i neboder od 42 sprata, a Kadirov je već naručio gradnju druge ogromne džamije, koja će nositi njegovo ime.