biznis
38

U Kini počela izgradnja najvišeg nebodera na svijetu

Klix.ba
Sky City
Sky City
Neboder Burj Khalifa, koji se nalazi u Dubaiju, trenutno je najviša građevina na svijetu. Njegova visina iznosi 828 metara, a titulu najvišeg će imati još manje od godinu dana, kada će je prepustiti neboderu Sky City, čija je izgradnja već počela.

Neboder Sky City se gradi u Kini, a bit će visok 838 metara. Zanimljivo je i to što će njegova izgradnja trajati samo 10 mjeseci, posebno zbog podatka da je izgradnja nebodera Burj Khalifa trajala pet godina.

Brzu izgradnju garantovala je Broad Grupa, nakon čega su uslijedile reakcije.

"Brzina je užasavajuća, kako je to moguće", komentarisao je korisnik kineske društvene mreže Weibo.

Neboder će označiti početak novog doba u kineskoj izgradnji, koje podrazumijeva visoke građevine koje se brzo grade. Taj trend je veoma brzo postao popularan, pa je već sada teško pratiti najave izgradnje visokih zgrada. Među njima su Shanghai Tower (visina 632 metra, završetak izgradnje 2014. godine), Goldin Finance 117 u Tranjinu (visina 597 metara, završetak izgradnje 2015. godine), Ping An Finance Center u Shenzhenu (visina 660 metara, završetak izgradnje 2016. godine), Greenland Centar u Wuhanu (visina 636 metara, završetak izgradnje 2017. godine) i Golden Rooster Tower u Suzhou (visina 700 metara, završetak izgradnje još uvijek nije zvanično saopćen).

U više od deset gradova u Kini planirana je izgradnja građevina viših od 541 metar, koliko je visok One World Trade Center u SAD-u. Kina trenutno ima 470 nebodera viših od 152 metra, u izgradnji su 332, a planirano ih je 516. Kina će do 2022. godine imati ukupno 1.318 nebodera. Izgradnja Sky Cityja će koštati 1,46 milijardi dolara. Prema riječima direktora Broad Grupe, cilj je uštedjeti prostor i energiju.

Neboder Sky City će imati 202 sprata, a zauzimat će prostor od 1,05 milona kvadratnih metara. Ponudit će parking za 2.000 automobila i okruženje koje niko neće željeti napustiti. U njemu će biti dovoljno prostora za boravak 30.000 ljudi, a predviđen je trgovački centar, škola, bolnica, poslovni prostori, krovni vrt, zabavni park, sportski objekti, organska farma i ulica za šetanje dužine 10 kilometara.

Stanovnici neće morati ni izlaziti iz zgrade, jer će u njoj imati sve što im je potrebno.

Briga za sigurnost

Kritičari tvrde da bi Sky City mogao biti nesiguran zbog nekonvencionalne tehnike izgradnje koju uvodi Broad Grupa. Ta tehnika je omogućila izgradnju tornja od 30 spratova za samo 15 dana u 2011. godini, kao i hotela sa 15 spratova za manje od šest dana 2010. godine.

Šef Akademije za urbano planirannje, Zhi Yin, rekao je da će Sky City biti ili čudo, ili prevara. Prema njegovim riječima, neboder je eksperiment, za koji je potreban praktičan test. Arhitekt iz Baojia Grupe, Yin Lu, izrazio je zabrinutost zbog mogućeg slijeganja kada zgrada bude viša. Međutim, Broad Grupa je istakla da su vlasti ocijenile da će neboder biti siguran.

Tehnika brze izgradnje

Ova je tehnika jednostavna, tvrde iz Broad Grupe. Oko 20.000 radnika u postrojenju proizvodi hiljade čelično-betonskih blokova veličine 60 kvadratnih metara u periodu od četiri mjeseca. Potom se ovi blokovi transportuju na lokaciju i postavljaju na njihova mjesta. Struktura se završava za dva mjeseca, a tri sprata se izgrade tokom jednog dana.

Četiri mjeseca su potrebna za završetak unutrašnje konstrukcije. Broad Grupa je ovu metodu primijenila za izgradnju 30 građevina.