biznis
0

Lavrov: Evropa zainteresovana za "Turski tok"

SRNA
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Gasovod "Južni tok" obustavljen je zbog diskriminatorskog odnosa Evropske komisije, a Evropa je već zainteresovana za novi projekat "Turski tok" , izjavio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je na konferenciji za novinare u Moskvi rekao da je Evropa trenutno zainteresovana za novi projekat gasovoda "Turski tok" koji bi trebalo da poveća energetsku sigurnost Evrope, zaobilazeći tranzitne zemlje.

"Trenutno predlažemo alternativni projekat, takozvani Turski tok, koji je već probudio interes Evrope i već su održani konkretni pregovori. Vjerujemo da će ovaj projekat biti završen i da će povećati energetsku sigurnost Evrope, štiteći je od problematičnih tranzitnih zemalja", zaključio je Lavrov, prenose mediji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 1. decembra prošle godine, tokom posjete Turskoj, objavio da u "sadašnjim uslovima Moskva neće realizovati projekat "Južni tok", jer nije dobila dozvolu od Bugarske i EU.

On je najavio da je Moskva spremna da izgradi drugi sistem gasovoda do Turske i da napravi gasno čvorište na granici Turske i Bugarske.