Kontroverzni projekt
4

Laos gradi HE vrijednu $ 3,8 milijardi, ugrozit će 60 miliona ljudi

Klix.ba
Ribari na rijeci Mekong (Foto: AFP)
Ribari na rijeci Mekong (Foto: AFP)
Zamjenik ministra energetike Laosa u ponedjeljak je najavio da će ova zemlja tokom sedmice početi gradnju 3,8 milijardi dolara vrijedne hidroelektrane, nakon što je usvojen prijedlog njenog izgleda kojim je, kako tvrdi, smirena uzburkana javnost i susjedi koji strahuju da bi od ovog poteza mogli imati višestruke štete.

"Nakon dvije godine priprema vlada Laosa će 7. novembra svečano početi radove na gradnji hidroelektrane na rijeci Mekong", rekao je Viraphonh Viravong za AFP.

Gradnju ovog projekta u Xayaburiju predvodi tajlandska grupa CH Karnchang, a on će direktno utjecati na četiri azijske države - Laos, Vijetnam, Kambodžu i Tajland, koje se oslanjaju na rijeku Mekong u pogledu ribarstva i navodnjavanja.

Radovi na idejnom projektu trajali su 18 mjeseci, a gradnja brane trebala bi biti okončana do kraja 2019. godine.

Hidroelektrana će imati snagu od 1.260 megavata, a predstavlja potencijalno rizičan projekt po ekologiju regiona.

Komunistička vlada Laosa poručuju da će to biti "baterija jugoistočne Azije", te da će ova zemlja struju moći prodavati svojim bogatijim susjedima.

Tajland je pristao kupiti veći dio tu proizvedene struje, ali se Kambodža i Vijetnam brinu za svoje farme i ribolov.

Stručnjaci za okoliš kažu da bi ova hidroelektrana mogla ugroziti više od 60 miliona ljudi koji ovise o transportu rijekom, o ribolovu i ekonomiji. Izrazili su bojazan i za riblje vrste koje neće moći ploviti prema svojim matičnim staništima.