biznis
1

Kuvajtske kompanije zainteresirane za bližu saradnju sa BiH

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Kuvajtska komora za trgovinu i industriju ima dobre odnose sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, ali bi vaše vlasti trebale biti aktivnije u toj oblasti, posebno kada je riječ o privatnom sektoru.

Kuvajtske i bosanskohercegovačke kompanije bi trebale sarađivati – ocijenio je zamjenik generalnog direktora Komore Hamad J. Al-Omar u razgovoru s bh. novinarima, javlja izvještač Fene iz Kuvajta.

Al-Omar je pozvao bh. kompanije na bližu saradnju, navodeći da su sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH (VKT) potpisali protokol još 2004. godine, te da su do sada ostvarili nekoliko susreta.

"Bh. i kuvajtske kompanije trebaju raditi zajedno, bilo na području Kuvajta ili BiH. Kuvajt je slobodno i otvoreno tržište. U Kuvajtu malo proizvodimo, pa smo raspolaženi za partnersko djelovanje i sa bh. firmama, poput saradnje sa firmama iz cijelog svijeta", kazao je Al-Omar.

Dodao je da za takvu saradnju interes i želje moraju biti obostrani. Poseban fokus interesovanja kuvajtskih biznismena su oblasti nekretnina, infrastrukture, poljoprivrede, medicinski sektor te obrazovanje.

U Kuvajtu će od 21. do 27. februara biti organiziran veliki međunarodni sajam uz učešće 200 kompanija iz 20 zemalja svijeta. Al-Omar podvlači da do sada nisu dobili prijavu za učešće bh. kompanija na ovom skupu, ali da još nije kasno za prijavu.

"To je prilika za razmjenu informacija i poslova", ustvrdio je zamjenik generalnog direktora Kuvajtske komore za trgovinu i industriju.

Kuvajtska Komora ima odlično urađenu internet stranicu sa iscrpnom bazom podataka o čak 40.000 kuvajtskih kompanija. Ta baza predstavlja mogućnost za davanje poslovnih ponuda te uspostavljanje komunikacije.

Kuvajtska komora za trgovinu i industriju osnovana je 1959. godine i danas je članica brojnih međunarodnih asocijacija.