Iznenađenje za pušače
0

Kutija Marlbora pojeftinila na tri KM

Piše: A. Karadža
Strastveni pušači Marlbora jutros su na trafikama mogli čuti dobru i lošu vijest. Loša vijest je da cigareta nema u prodaji, a dobra je da je razlog tome sniženje cijene sa četiri na tri konvertibilne marke i da će cigarete biti u prodaji tokom dana.

Informaciju je za naš portal potvrdio i glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Ratko Kovačević, koji je rekao je kompanija Philip Morris ispunila zakonsku obavezu dostavljanja dopisa o promjeni cijene cigareta mjesec dana do početka prodaje.

"UIO je 31. augusta dobila dopis od kompanije Philip Morris da će cijene Marlbora biti snižene na tri konvertibilne marke", rekao je Kovačević za Sarajevo-x.com.

On je naglasio da je ovakva odluka isključivo stvar poslovne politike kompanije koja se bavi proizvodnjom i distribucijom cigareta na tržištu Bosne i Hercegovine.

"Oni nisu dužni da obrazlože svoju odluku i nama je jedino važno da oni plaćaju dažbine u skladu sa važećim zakonom", pojasnio je Kovačević.

Podsjećamo da će od početka 2011. godine posebna akciza na cigarete biti povećana sa 0,30 na 0,45 KM po kutiji, a minimalna akciza će iznositi 1,08 KM po kutiji cigareta.

Sve kompanije će kalkulaciju novih maloprodajnih cijena cigareta formiranih u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta dostaviti u Upravu za indirektno oporezivanje najkasnije do 30. novembra 2010. godine.

Kovačević je kazao da novo povećanje akciza ne znači i nužno povećanje cijena cigareta, jer proizvođači imaju mogućnost da ne prebacuju povećanje akciza na krajnjeg korisnika, već da to učine na uštrb svojih marži ili na neki drugi način.

Do trenutka objave teksta nismo dobili odgovor iz Philip Morrisa o razlozima ovakvog poslovnog poteza.