Sigurnije poslovanje
93

Kupac Aidinih pogona najavio povećanje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Proizvodni pogoni nekadašnjeg privrednog giganta u stečaju Fabrike obuće Aida u Tuzli nedavno su prodani po cijeni od 3,5 miliona konvertibilnih maraka. Kupac je kompanija Intral BH koja već više od dvije godine djeluje u Aidinim pogonima. Nakon realizirane kupovine najavljeno je povećanje proizvodnje obuće te zapošljavanje radnika.

Intral BH prije nešto više od dvije godine u najam je uzeo nekoliko Aidinih proizvodnih hala, a nakon adaptacije u iznosu od milion KM te ispunjenje tehničko-tehnoloških uslova uslijedila je vlastita proizvodnja obuće.

"Prije nepunih mjesec dana poslali smo pismo namjere stečajnom upravniku u kojem smo naveli da smo zainteresirani za kupovinu i taj proces vezano za licitaciju je završen. Kupili smo postojeće unajmljene prostorije uz prateće zemljište, kao i preostalu imovinu Fabrike obuće Aida u stečaju koja se nalazi u naselju Irac u Tuzli", rekao je za Klix.ba generalni direktor Intrala BH Alija Šehović.

Vrijednost cjelokupne imovine procijenjena je na 3.500.000 KM uz porez od 175 hiljada KM. Intral BH novac je već uplatio, a u toku iduće sedmice trebali bi biti završeni svi administrativni poslovi čime će ova kompanija zvanično biti upisana kao novi vlasnik spomenute imovine.

Sigurnije poslovanje i veća ulagajna

Kupovina proizvodnih hala, ali i svih drugih objekata u krugu nekadašnje Aide omogućit će sigurnije poslovanje i planiranje daljih ulaganja, a Šehović ističe da ovo donosi i jednu stabilnost kompaniji zbog čega se već sad ide u ugovaranje poslovnih aktivnosti.

"Ovo je faktor stabilnosti i sigurnosti poslovnih aktivnosti, a mi smo u završnoj fazi projekta koji će nam otvoriti saradnju s kompanijom iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Radi se o posebnoj vrsti obuće koja će se u budućnosti proizvoditi u Intralu BH. Samim tim će biti neophodno formiranje jednog ili dva nova odjeljenja, a naše tehničko osoblje već je bilo na nekoliko obuka u Sloveniji i SAD-u. Uvjerenja sam da bi proizvodnja mogla krenuti u zadnjem kvartalu ove godine", rekao nam je Šehović.

Otvaranje jednog ili dva nova odjeljenja značit će i povećanje broja zaposlenih.

"U realizaciji prve količine koja je dogovorena bit će nam potrebno jedno odjeljenje s novih 30 do 35 radnika, uz tendenciju rasta za drugo odjeljenje, gdje bi na kraju broj novih radnika mogao iznositi 70", ističe generalni direktor kompanije koja je izvozno orijentisana na područje Evropske unije.

Radni staž i plaće radnicima

Nakon zadnje prodaje, imovina nekadašnjeg provrednog giganta u cijelosti je rasprodata, a stečajni upravnik Mehmed Krajinović u razgovoru za Klix.ba kaže da veći dio iznosa od 3,5 miliona KM će biti utrošen za povjerioce, uglavnom za fondove čija potraživanja naplaćuje Poreska uprava Federacije BiH.

"Novac je već operativan, a trenutno se sravnjavaju stanja u PIO-u kako bi se mogao odrediti tačan period vezano za uvezivanje radnog staža radnicima koji su u Aidi prestali raditi prije pokretanja stečajnog postupka. Ove obaveze trebale bi biti izmirene u toku naredne sedmice. U skladu sa zakonom, nakon što izmirimo sve obaveze, nama će ostati određeni dio sredstava koji ulazi u stečajnu masu zbog čega ćemo održati sjednicu Skupštine povjerilaca gdje ćemo donijeti odluku vezano za isplatu zaostalih osam plaća radnicima. Prema grubim procjenama, to bi moglo biti sredinom septembra", rekao nam je Krajinović.

Stečajni postupak u tuzlanskoj Fabrici obuće Aida pokrenut je koncem 2015. godine, nakon čega je Vlada TK prvo potpisala, a zatim i u naredne tri godine realizovala sporazum o uvezivanju radnog staža za radnike zatečene u vrijeme stečaja. Kada se okončaju svi pravni postupci vezani za stečaj, on će biti i zaključen.