U mjestu Vitkovići
60

Kružni tok od milion KM rješenje za najkritičniji dio magistralnog puta Goražde - Foča

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
JP Ceste Federacije BiH sa milion KM finansiraju izgradnju kružnog toka na ulazu u naselje Vitkovići kod Goražda, a radnici Euroasfalta koji su angažirani na njegovoj realizaciji posao bi trebali završiti do kraja oktobra ove godine.

Značit će to još nekoliko mjeseci strpljenja za vozače, s obzirom na velike gužve, posebno u ljetnim mjesecima, no okončanjem projekta bit će rješeni dugogodišnji problemi zbog nestandardnog rješenja postojeće raskrsnice.

"Rješenje raskrsnice koja je prvobitno bila ovdje projektovana je nestandardno i najčešće su je koristili mještani i za magistralnu cestu M 20 Goražde – Foča. Međutim, došlo je do povećanja saobraćaja i stvoreno je usko grlo tako da je ovo najkritičniji dio magistralne ceste koji je stvarao gužve posebno u jutranjim i večernjim satima. Novo projektovano riješenje će obezbjediti efikasniji i bezbjedniji saobraćaj, posebno kada za teška teretna vozila koja skreću u industrijsku zonu Vitkovići", ističe Muradin Papić, šef gradilišta.

Dobar dio radova na kružnom koji su počeli prije tri mjeseca je okončan, no Papić ističe da predstoji još dosta posla kako bi se omogućilo bezbjednije odvijanje saobraćaja na ovoj dionici magistralnog puta M 20.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Gradit će se klasični kružni tok sa jednom saobraćajnom trakom s tim što će imati mogućnost pothodnika ispod kružnog toka odnosno rondoa, tako da će i pješacima biti omogućeno da silaze niz stepenište i ispod kružnog toka idu ka svom naselju. Vrlo je zahtjevan posao obzirom da je riječ o izgradnji četiri potporna armirano-betonska zida, pothodnika i samog rondoa sa spojevima prema industrijskoj zoni. Loši vremenski uslovi u ranijem preiodu su malo usporili dinamiku ali nadam se da ćemo to nadoknaditi u narednom periodu i ispoštovati rokove", kaže Papić.

Na ovom dijelu magistralnog puta M 20 saobraćaj je regulisan privremenom signalizacijom, a odvija se naizmjenično jednom trakom.

Kompanija "Euroasfalt" u Goraždu je angažirana i na drugim projektima čija je ukupna vrijednost oko četiri miliona KM.

Uz rekonstrukciju i izgradnju kružnog toka u Vitkovićima, projekat podrazumijeva i sanaciju kolovozne konstrukcije i pješačkih staza s rješenjem odvodnje na magistralnoj cesti M-20 na ulazu u Goražde, kao i rekonstrukciju pješačke staze Vitkovići – Baćci, sa rješenjem odvodnje. Također radi se i na sanaciji i rekonstrukciji ulice Kulina bana u centru grada gdje je također predviđeno i rješenje odvodnje površinskih voda.