biznis
242

Kriza u Grčkoj dovela do procvata prostitucije: Tinejdžerke prodaju tijelo za sendviče

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Grčka je upala u još dublju dužničku krizu i stanovnici se snalaze kako da zarade novac za život. Žene u ovoj evropskoj zemlji počele su prodavati tijelo za cijenu jednog sendviča, a zabilježen je i porast broja tinejdžerki koje pružaju seksualne usluge.

"Neke žene to radi za pitu, sendvič ili neki drugi obrok jer su gladne", tvrdi autor izvještaja, psiholog Gregory Lazos sa univerziteta Panteinon u Atini.

Zvanično je zabilježeno 18.500 seksualnih radnika u Grčkoj, što, kako tvrdi Lazos, pokazuje stanje društva nakon promjena. Cijena njihovih usluga je na početku krize iznosila 50 eura, a sada je spala na dva eura.

Akademik Lazos je istraživao ovo područje tri godine, a ranije je pisao o krijumčarenju ljudi i prodaji seksa. Istakao je kako ovakav trend nisu imali nikada dosad.

Prostitucija je legalna u Grčkoj, a smanjenjem plata i porastom nezaposlenosti ova oblast bilježi brzi porast popularnosti.

"Tinejdžerke su se uključile u prostituciju kako bi zadovoljile svoje potrebe, a ukupni broj žena koje se prostituišu je potresan", kazao je Lazos dodavši da je od ukupnog broja radnika u ovoj oblasti 80 posto žena.

Riječ je o poslu vrijednom 600 miliona eura, a vlada je pokušala zatvoriti bordele koje se nalaze blizu škola i bogomolja. Samo 10 od 525 bordela u Grčkoj posjeduje legalnu licencu za poslovanje.