Standard & Poor's
0

Kreditni rejting BiH ostaje isti

FENA
Međunarodna agencija za kreditni rejting Standard & Poor's objavila je da Bosni i Hercegovini ostaje isti kreditni rejting 'B+' sa stabilnim izgledima, saopćeno je danas iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Potvrda istog kreditnog rejtinga kakav je S&P dodijelio Bosni i Hercegovini prošle godine rezultat je tokova koje su analitičari pratili tokom 2009.

Prema ocjeni analitičara ove agencije, suvereni kreditni rejting Bosne i Hercegovine i dalje je pod pritiskom glomaznog i složenog političkog sistema koji se ogleda u stalnim političkim zastojima.

Ovo će nastaviti da koči proces reformi, posebno u periodu do održavanja općih izbora 2010. godine, ocijenjeno je.

Fiskalno upravljanje i elastičnost nastavljaju biti slabi i pod pritiskom značajnih nepredviđenih opterećenja između ostalog.

S druge strane, rejting je podržan činjenicom da je Bosna i Hercegovina izričito dala prioritet servisiranju vanjskog duga.

Aranžman valutnog odbora, kako ocjenjuju analitičari S&P-a, uspješno je usmjeravao ekonomiju kroz turbulentan period od godinu i po dana, što je također osiguralo podršku ovakvom rejtingu zemlje.

Monetarna stabilnost, koja je osigurana valutnim odborom, pojačana je potpisivanjem stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom vrijednog 1,57 milijardi dolara.

Stand-by aranžman je pomogao da se ograniči rizik nekontroliranog poremećaja u finansijskim prilivima u Bosnu i Hercegovinu, što je ublažilo vanjski pritisak, a zadržalo snažan potencijal za rast.

Uspješno izvršenje stand-by aranžmana trebalo bi da dovede do poboljšanja neophodnih za fiskalnu fleksibilnost, a to zavisi od provedbe sveobuhvatne fiskalne strategije u cilju prijeko potrebne budžetske konsolidacije i smanjenja javne potrošnje.

Analitičari S&P-a smatraju da će implementacija planiranih politika biti politički izazov, imajući u vidu da to zahtijeva smanjenje potrošnje, kao i pritiske na socijalne transfere na brojnim nivoima, naročito u svjetlu predstojećih općih izbora.

Slijedom ukupnog vladinog deficita u 2009. godini, koji je procijenjen na skoro pet posto GDP-a, analitičati S&P-a očekuju da će u 2010. godini biti smanjen na oko četiri posto uglavnom zahvaljujući stand-by aranžmanu.

Kao rezultat toga, očekuje se da će ukupan vladin dug, koji je u 2009. godini dostigao 34 posto GDP-a, u narednoj godini iznositi 37 posto GDP-a.

Bankarski sektor je u 2009. godini ostao stabilan uprkos teškoćama koje su se desile 2008.

Kao dio stand-by aranžmana, glavne banke u stranom vlasništvu su se obavezale da će zadržati prekograničnu izloženost u Bosni i Hercegovini i adekvatno podržati svoje ispostave tokom 2010. godine.

Perspektive za daljnju integraciju u Evropsku uniju, kao i snažna podrška međunarodne zajednice u sprečavanju destabilizirajućih faktora, kako finansijskih tako i političkih, predstavljaju pozitivan utjecaj na dodijeljeni suvereni kreditni rejting Bosne i Hercegovine, saopćeno je.