Nema promjene kreditnog rejtinga BiH

F
FENA
8.1.2010. u 12:29
0
0
Nema promjene kreditnog rejtinga BiH
0
Nema promjene kreditnog rejtinga BiH
Međunarodna bonitetna kuća Moody's Investor Service objavila je Godišnji izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2009. godinu, bez izmjene kreditnog rejtinga, saopćeno je iz Centralne banke BiH.
Ova bonitetna kuća je Bosni i Hercegovini 2006. godine dodijelila kreditni rejting B2 sa stabilnim izgledima koji je od tada nepromijenjen.

U svom Godišnjem izvještaju o Bosni i Hercegovini, Moody's Investor Service navodi da se taj rejting zasniva na procjeni koja ukazuje na nisku ekonomsku i instucionalnu snagu države, srednji nivo finansijske snage vlade i visok nivo osjetljivosti na rizike.

Moody's ocjenjuje da je ekonomska snaga države niska, zbog niskog nivoa bogatstva i male ekonomije koja nije raznolika i da se, pored tih negativnosti, bh. ekonomija uspijeva nositi s globalnom ekonomskom krizom, čak i bolje nego određeni broj sličnih država, iako se značajniji oporavak ne očekuje u skorijoj budućnosti.

Moody's očekuje sporiji ekonomski rast u odnosu na visoke stope, koje su zabilježene u periodu od 2002. do 2008. godine, s obzirom na to da se procjenjuje da će izvoz većine evropskih privreda biti prilično skroman, dok će usporeni kreditni rast ograničavati potrošnju i nove investicije.

Bosanskohercegovačke institucije su slabe kako prema globalnim tako i prema regionalnim standardima. Institucionalna efikasnost pati zbog složene strukture vlasti i nedostatka saradnje između različitih nivoa vlasti, entiteta i političkih partija.

Moody's predviđa da će kampanja za opće izbore u oktobru 2010. godine otežati dalje unaprijeđenje upravljanja.

Moody's također ocjenjuje da je vladin dug umjeren, to je, uglavnom, dug prema zvaničnim kreditorima i po niskim kamatnim stopama. Kapaciteti fiskalne prilagodljivosti su ograničeni zbog krutosti u potrošnji i velikog neformalnog sektora u ekonomiji.

Predviđa se da će izbori u 2010. godini zakomplicirati proces fiskalne konsolidacije, zbog toga što su politički osjetljiva socijalna davanja prema važnim grupama glasača u najvećoj mjeri na udaru smanjenja potrošnje.

Moody's očekuje da će političke tenzije ostati problematične u kratkoročnom periodu i da će se vjerovatno pogoršati tokom kamapnje za opće izbore.

Bosanskohercegovački bankarski sistem je relativno stabilan u toku globalne finansijske krize. Moody's očekuje da će organi vlasti moći da se nose sa utjecajima globalne ekonomske krize na fiskalna pitanja, kao i da izbjegnu velika i stalna povećanja vladinog duga, saopćeno je iz Centralne banke BiH.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: