|

Kreditna sredstva fonda Vlade ZDK na raspolaganju privrednicima

Kreditna sredstva fonda Vlade ZDK na raspolaganju privrednicima
0
F
FENA
24.11.2014. u 15:39
4
komentara
0

dijeljenja
Kreditna sredstva fonda Vlade ZDK na raspolaganju privrednicima
Vlada Zeničko-dobojskog kantona raspisala je novi javni poziv za korištenje sredstava iz "Kreditno - garancijskog fonda Vlade ZDK", a korisnici te kreditne linije mogu biti privredna društva koja se bave proizvodnjom ili proizvodno-uslužnom djelatnošću na području Zeničko-dobojskog kantona.
Ukupno raspoloživi novčani fond za davanje kredita iznosi 1,5 miliona KM, a kreditni fond funkcioniše s revolving mehanizmom i iz vraćenih sredstava se odobravaju novi krediti.

Do sada je po ovom osnovu na području ZDK-a plasirano 19 kredita u iznosu od 1.540.000 KM, sa visinom pojedinačnih kredita od 40.000 do 100.000 KM.

Krediti se odobravaju na period od četiri godine, u koji je uključen i grejs period u trajanju od 24 mjeseca, a visina kamatne stope na odobrene kredite trenutno iznosi 2,689 posto.

Kreditno-garancijski fond se pokazao kao vrlo uspješan instrument usmjerenog ekonomskog razvoja Vlade Zeničko-dobojskog kantona, putem kojeg se privrednim društvima osigurava lakši i jefitiniji pristup kapitalu, a nije bilo nikakvog stvarnog troška, jer su sredstva deponovana u Investiciono-komercijalnoj banci Zenica.

Efekti Fonda su vrlo značajni i prema podacima, koji su prikupljeni iz kreditnih zahtjeva privrednih subjekata kojima su odobreni krediti, otvoreno je 49 novih radnih mjesta i zadržana 544 postojeća radna mjesta.

Svi do sada postignuti efekti Kreditno-garancijskog fonda Vlade ZDK nedvojbeno potvrđuju da je ovo izvanredan instrument
usmjerenog ekonomskog razvoja i da je potrebno iznaći dodatna novčana sredstva u budžetu Zeničko-dobojskog kantona da bi se ovaj projekt nastavio i proširio.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...