38 projekata
51

Krajina postaje veliko gradilište: 37 miliona KM će biti uloženo u puteve, mostove i raskrsnice

Piše: M. N.
Vlada Unsko-sanskog kantona najavila je kako će ovo područje biti pretvoreno u veliko gradilište s obzirom na to da je u planu realizacija 38 projekata koji se odnose na izgradnju infrastrukture.

Kako je rekao premijer Mustafa Ružnić, u toku je realizacija 11 projekata, a ukupno će biti uloženo 37 miliona KM.

"Federalna direkcija za ceste izdvojila je 27,5 miliona KM, a Kantonalna direkcija za ceste 9,5 miliona KM. Obišli smo teren i nastavljamo obilaziti gradilišta. Opredijeljeni smo da prije svega radimo na infrastrukturi kako bi USK dobio ono što ga sljeduje. Bez infrastrukture nema turizma ni investitora", rekao je Ružnić.

Novac će biti utrošen na izgradnju traka za spora vozila, prevoj Lanište, Ripački klanac, cestu Bosanski Petrovac - Drvar, raskrsnice, mostove, kružne tokove, pješačke staze, odvodnju, rasvjetu te tekuće održavanje.

Predviđa se da će 11 započetih projekata biti realizovano u ovoj godini.

Cesta Izačić - Bihać, obilaznica Cazina i cesta Bihać - Bosanska Krupa bit će izgrađeni od sredstava EBRD-a. U fazi su rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i dozvola. Njihova implementacija se očekuje sljedeće godine.

Vlasti USK su izrazile nadu kako će se nakon ovih projekata početi govoriti i o brzim cestama te autoputu koji će Krajinu spojiti s ostatkom države.