biznis
0

Kozarić i Grasselli za poboljšanje trgovinske razmjene BiH i Slovenije

FENA
Ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Andrej Grasselli posjetio je danas Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH) i s guvernerom CBBiH Kemalom Kozarićem razgovarao o ekonomskoj situaciji u BiH te ekonomskim odnosima između BiH i Slovenije.

Slovenija je već dugi niz godina jedan od glavnih trgovinskih partnera BiH, a u 2010. u Sloveniju je izvezeno 611,7 miliona KM, što čini 8,6 posto ukupnog izvoza, dok je uvoz iz Slovenije iznosio 808,8 miliona KM ili 5,9 posto ukupnog uvoza.

Trgovinski deficit u 2010. iznosi 197,1 milion KM ili 3,3 posto ukupnog deficita, saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

Guverner Kozarić je istakao da podaci pokazuju da je u 2010. poboljšana trgovinska razmjena sa Slovenijom u odnosu na 2009., kada je trgovinski deficit iznosio 295,8 miliona KM ili 4,3 posto ukupnog deficita.

Guverner je ukazao na makroekonomske pokazatelje BiH, istakavši da se usporena uspostava vlasti u BiH odražava na ekonomsku, a posebno na finansijsku situaciju u zemlji.

Uspješnom je ocijenio saradnju centralnih banaka Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Banka Slovenije jedna je od banaka Eurosistema koja je uključena u Program tehničke pomoći Centralnoj banci Bosne i Hercegovine koji se finansira iz finansijskih instrumenata za pretpristupnu pomoć IPA, navedeno je u saopćenju.