Ubrzati aktivnosti
0

Kovačević: Priključenje na gasovod Južni tok je strateško pitanje

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske u ostavci Željko Kovačević potvrdio je danas u Banjoj Luci predstavnicima javnog preduzeća Srbijagas iz Novog Sada da je cilj RS-a da ubrza aktivnosti na realizaciji projekta priključenja na gasovod Južni tok.

"U narednom periodu bit ćemo posebno posvećeni realizaciji aktivnosti koje proizilaze iz potpisanog Memoranduma o izgradnji kraka gasovoda Južni tok kroz RS", rekao je Kovačević i dodao da to podrazumijeva ubrzane aktivnosti u administrativno – tehničkom smislu s ciljem pripreme za potpisivanje međudržavnog sporazuma s Ruskom Federacijom, te aktivnosti na definisanju i razradi trase, kapaciteta i ostalih tehničkih i operativnih detalja.

Kazao je i da je projekt priključenja na gasovod Južni tok strateško pitanje i da predstavlja "nacionalni interes“, navodeći da je "vrlo izvjesno da će početak izgradnje kraka u RS-u početi krajem ove ili početkom naredne godine“.

Predstavnici preduzeća za gasne projekte Gas res d.o.o. Banja Luka, koje je Vlada RS-a formirala za realizacaju spomenutog projekta, prezentirali su predstavnicima Srbijagasa dosadašnje aktivnosti, kao i plan koji mora biti kompatibilan sa aktivnostima koje provodi Republika Srbija, saopćeno je danas iz entitetskog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a.

"Nakon utvrđivanja prijedloga trase gasovoda, predstoji nam niz aktivnosti koje podrazumijevaju detaljnu analiza zakonskih propisa koji su neophodni za realizaciju projekta i ostalih uslova koje je Srbijagas već ostvarila u kontaktima sa ruskim partnerima", rekao je v.d. direktora Gas res Slobodan Puhalac napominjući da su to sve preduslovi za formiranje zajedničkog preduzeća Gasproma i Gas resa.

U ime preduzeća Srbijagas sastanku su prisustvovali izvršni direktor za investicije Jovica Budimir i izvršni direktor za pravne poslove Milan Đukić.

"Spremni smo da, u potpunosti damo podršku i prenesemo svoja iskustva kako bi Republika Srpska što prije dostigla nivo realizacije projekta na kom je trenutno Srbija", rekao je Budimir informirajući prisutne o svim dosadašnjim aktivnostima koje je Srbija prošla od potpisivanja međudržavnog sporazuma do formiranja zajedničkog preduzeća i usvajanja Zakona o Južnom toku.

Na ovom sastanku, koji je održan u prostorijama preduzeća Gas res, dogovoreno je da će naredni razgovor biti u Novom Sadu početkom sljedeće sedmice, dok će daljnje aktivnosti voditi radne grupe formirane od Gas resa i Srbijagasa.