Utjecaj pandemije
1

Košarac: Kriza će najviše pogoditi mala i srednja preduzeća

I. Č.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac najavio je da će pandemija koronavirusa ostaviti posljedice na ekonomske prilike u Bosni i Hercegovini, najviše na prerađivačku industriju, turizam i trgovinu, odnosno da će najviše pogoditi mala i srednja preduzeća.

Ministar Košarac je kazao kako vodi računa o domaćim proizvođačima, kako ne može procijeniti koliko će trajati pandemija i kako će procjenjivati potrebe za balansiranje za unutrašnje potrebe i izvoženje.

"Osigurat ćemo značajne kapacitete mesa za domaće tržište... Ministarstvo saobraćaja pokušava definisati pitanje koridora za izvoz. Mislim da postoji jedna dobra koordinacija. Želimo odgovorno postupiti kada je riječ o našoj proizvodnji", rekao je Košarac.

Naveo je kako je naslijedio model da samo jedna klaonica priprema izvoz mesa za Tursku.

"Informisan sam od nadležnih institucija da ima ukupno 11 certifikovanih klaonica. Moj stav, koji je podržalo Udruženje poljoprivrednih proizvođača, jeste da svi certifikovani mogu pripremati izvoz", istakao je Košarac.

Dodao je da će, kada dobije zvanične informacije o tome koje sve klaonice ispunjavaju uslove, dati registre ko su poljoprivredni proizvođači.

"Insistirat ćemo da sve klaonice mogu pripremati meso. Ako bilo ko prekrši, neće biti zaštićen", rekao je Košarac.