biznis
690

Kongresni, sportsko-rekreativni centar i luksuzni hotel će promijeniti izgled Sarajeva

Piše: A. P.
Semir Efendić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Novogodišnja konferencija za medije bila je prilika da načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić rezimira postignuća u 2015. godini i otkrije planove u sljedećoj. Pažnju su posebno privukli najavljeni projekti gradnje Kongresnog centra pored zgrade Radio-televizije BiH i sportsko-rekreacionog centra na Dobrinji te mogućnost turske investicije u hotel sa 500 soba kakav kod nas ne postoji.

Efendić je istakao pet projekata koji su realizirani i podsjetio da oni predstavljaju dio programa "Pokrenimo Novi Grad zajedno" od kojeg ne odstupaju.

Otvaranje Centra Safet Zajko na 11 hektara, kao odgovora na neplansku gradnju, odnosno gradnju bez većih zelenih površina, naveo je kao prvu stavku na koju je Općina ponosna. Zatim završetak Lota 2a Sarajevske zaobilaznice, odnosno spoja na autoput koji je svečano otvoren 25. novembra.

Na skraćenom spisku uspješnih projekata našla se i biciklistička staza koju Općina gradi zajedno sa Gradskom upravom i Direkcijom za puteve Kantona Sarajevo. U planu je njeno produženje prema Dobrinji.

U toku 2015. dovršena je i primarna vodovodna mreža prema Bojniku i Dobroševićima gdje su dva rezervoara puštena u funkciju, a Efendić je istakao da je ovdje ostalo još mnogo posla.

Počela je i gradnja Memorijalnog kompleksa na brdu Žuč, odnosno na lokalitetu Golo brdo gdje je Općina otkupila 80 dunuma zemljišta i počela gradnju Doma oslobodiocima. Očekuje se da će ovaj kompleks, izgrađen u saradnji sa Fondom memorijala, biti otvoren dogodine, a već je izabrano i idejno rješenje.

Kad je riječ o budžetu Općine, načelnik je istakao da su prihodi u odnosu na prošlu godinu veći za sedam miliona KM te naveo značajna sredstva koja se izdvajaju za socijalne programe ove najmnogoljudnije općine u Kantonu.

Od planova za 2016. godinu istaknuto je:

  • Kongresni centar Sarajevo za koji je usvojen nacrt, a u toku je javna rasprava. Ovaj projekt je djelo međunarodno nagrađenog arhitektonskog studija. Za ovu investiciju vrijednu blizu 300 miliona konvertibilnih maraka potrebno je i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i odabir investitora.

  • Gradnja Devete transverzale - završena je eksproprijacija zemljišta firme Energoinvest, Tvornica dalekovodnih stubova, što je bio izuzetno komplikovan proces jer je zemljište bilo pod hipotekom.

  • Nastavak i završetak gradnje A transverzale - ceste koja će spojiti sarajevsko naselje Mojmilo sa Aerodromom.

  • Početak gradnje sportsko-rekreacionog centra Dobrinja sa otvorenim bazenom u blizini Dobrinjske gimnazije. Za ovaj moderni centar usvojen je urbanistički projekat koji je za idejno rješenje već osvojio međunarodnu nagradu u Novom Sadu. Efendić je istakao da je ovaj centar poseban po svojoj multifunkcionalnosti i posebnim materijalima od kojih će biti građen, s obzirom na to da se isti prostor može koristiti kao ledena ploha u toku zime, a u proljeće i jesen kao sportska ploha za tenis i košarku. Očekuje se da će njegova izgradnja biti završena u toku dvije-tri budžetske godine i to iz vlastitih sredstava, bez zaduživanja.

  • Pilot projekat utopljavanja zgrada počet će blokom od pet lamela na Alipašinom Polju. Ovaj projekat trebao bi biti primjer i vodilja kako doći do uštede energije s obzirom na to da ove zgrade danas troše tri puta više od evropskog standarda. Time bi se sa paušalnog modela plaćanja mogao početi krčiti put ka sistemu plaćanja tačnog iznosa koji se potroši.

  • Redizajn i rekonstrukcija trgova počet će trgom u C fazi na Alipašinom Polju gdje projektovani broj parkinga, kao i u mnogim drugim naseljima, ne odgovara broju vozila, te smo svjedoci nekontrolisanog sistema parkiranja koje ugrožava i pješačku zonu i zelene površine. Plan je ovaj projekat provesti u cijeloj općini, najavljeno je danas.

Bilo je govora i o podsticajima privrednicima od kojih neki zbog pogodnosti registruju sjedište u ovoj općini, te sistemu prekvalifikacije radnika i to ciljane, za poznatu firmu s obzirom na pomalo apsurdnu situaciju da postoje mnogi nezaposleni, ali firme ne uspijevaju pronaći adekvatnu radnu snagu.

Na kraju je navedeno i da postoje kontakti s turskim investitorima iz Alanye koji su registrovali firmu u Sarajevu i imaju plan gradnje velikog hotela sa 500 soba u blizini zgrade Općine i glavne gradske saobraćajnice. Ipak, Efendić je naglasio da će formalni pregovori o ovoj temi biti vođeni tek dogodine.