Nema carina
29

Kompanija Tesla predala kupcima svoje prve automobile proizvedene u Kini

Dž. L.
Foto: Tesla
Foto: Tesla
Kompanija Tesla isporučila je svoje prve automobile proizvedene u Kini, čime je označena velika prekretnica za proizvođača električnih vozila.

Petnaest limuzina Model 3 predato je novim vlasnicima u takozvanoj kompaniji Gigafactory blizu Šangaja. Zanimljivo je da su prvi kupci upravo zaposlenici tvornice u Šangaju.

Ovakav Teslin potez dolazi nakon što je trgovinski rat prisilio druge američke kompanije da preusmjere proizvodnju izvan Kine, dok Elon Musk ima za cilj osigurati značajan dio najvećeg svjetskog tržišta automobila.

Kineski Model 3, čija je cijena 50.000 dolara, nadmetat će se s domaćim proizvođačima električnih automobila, uključujući NIO i Xpeng Motors, kao i svjetskim brandovima poput BMW-a i Mercedes-Benza.

Američki tehnološki divovi poput Applea, Googlea, HP-a i Della navodno su započeli proces premještanja proizvodnje iz Kine u druge azijske zemlje. To je zbog toga što su američke tarife na kinesku robu više kada se uvozi u Ameriku.

Ovakva situacija nastala je i nakon snažnog pritiska američkog predsjednika Donalda Trumpa da američke kompanije vrate proizvodnju u SAD. Trump je u augustu objavio zahtjev da sve američke firme presele proizvodnju iz Kine u SAD.

Međutim, Tesla ne planira u SAD izvoziti automobile koje proizvodi u Kini. Umjesto toga, želi Kinezima prodavati svoja vozila. Prije toga Tesla je iz SAD-a izvozila sve automobile koje je prodavala u Kini, što je značilo da su Kinezi pogođeni carinama.