|

Kompanija Tesla ostvarila historijski profit od 311,5 miliona dolara

Kompanija Tesla ostvarila historijski profit od 311,5 miliona dolara
7
Klix.ba
25.10.2018. u 12:39
8
komentara
7

dijeljenja
Kompanija Tesla ostvarila historijski profit od 311,5 miliona dolara Foto: EPA-EFE
Kompanija Tesla je prijavila da je ostvarila historijski kvartalni profit u iznosu od 311,5 miliona eura.
Radi se o tromjesečnom periodu do 30. septembra, a profit je ostvaren zahvaljujući ubrzanom tempu prodaje automobila. Rezultati predstavljaju pobjedu za direktora Elona Muska koji je obećao profit investitorima ranije ove godine.

Teslin posljednji profitabilni kvartal zabilježen je 2016. godine.

Musk se pismom obratio investitorima te je novi uspješni kvartal nazvao historijskim, a dodao je da zasluge pripadaju genijalnosti i nevjerovatnom napornom radu kompanije. Istakao je da je Tesla na putu da bude ponovo pofitabilna u četvrtom kvartalu.

Vrijednost dionica kompanije je porasla za više od 10 posto, a rezultati su znak da je kompanija okrenula situaciju u svoju korist.

Kompanija Tesla nikad nije prijavila godišnji profit te se našla pod pritiskom nakon velikih troškova vezanih za plasiranje Modela 3 na tržište, najnovijeg automobila namijenjenog širem tržištu. Nakon velikog broja narudžbi prošle godine, kompanija se mučila da ispuni proizvodne ciljeve i dostavi automobile kupcima. Ta situacija je uzrokovala zabrinutost za Tesline finansije, a postojao je i rizik da će kupci postati nestrpljivi te da će otkazati narudžbe. Međutim, manje od petine ukupno naručenih 455.000 automobila je otkazano u 2017. godini.

Proizvodnja je ubrzana, čime je poboljšana prodaja. Tesla je proizvela više od 80.000 automobila u tom periodu, od čega su 60 posto primjerci Modela 3. Prihodi su povećani na 6,8 milijardi dolara u kvartalu, što je dvostruko više u odnosu na period prije godinu dana. Smanjenje broja zaposlenika i troškova su također pomogli.

Kompanija planira izvan SAD-a prodavati do milion automobila godišnje.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...