Sinergijom do energije
98

Kompanija PRVI KRUG i ProCredit Bank: Ostvarivanje ciljeva energetske transformacije

U posljednjih nekoliko godina svjedočimo promjenama na tržištu energenata. U svijetu koji se suočava s rastućim potrebama za energijom i sve većim pritiskom na smanjenje emisije štetnih plinova, promjene su neizbježne.

Obnovljivi izvori energije postaju sve važniji, a tradicionalni izvori poput uglja i nafte će u skoroj budućnosti biti smanjeni na minimum.

PRVI KRUG d.o.o. Sarajevo: Važno je rasteretiti sisteme energije

I u našoj zemlji je sve više kompanija koje se okreću proizvodnji vlastite energije iz obnovljivih izvora. Sa prosječnom godišnjom sunčanom svjetlosti od oko 2.200 sati, Bosna i Hercegovina ima odlične geografske i klimatske uvjete za razvoj fotonaponskih elektrana.

Kompanija koja je još 2016. godine ovo prepoznala je PRVI KRUG d.o.o. Sarajevo.

"Energija iz fosilnih goriva sve više ugrožava čovjeka i okolinu'', kaže Mesud Đozić, vlasnik Prvog kruga, pa nastavlja: "Mi moramo voditi računa o tome, prirodu čuvati i brinuti o njoj da bi nam duže trajala", rekao je naglasivši da je njihova isključiva namjera proizvodnja i prodaja električne energije iz obnovljivih izvora.

"Čvrsto vjerujem da svaki krov na Zemlji treba biti pokriven solarnim panelima, da bismo rasteretili sisteme energije koja je u oskudici", kategoričan je Đozić.

Vođen ovakvom vizijom, u stolačkoj poslovnoj zoni Hodovo je 2021. godine počeo sa izgradnjom solarne elektrane kapaciteta 150 kW, sa planiranom proizvodnjom od 200 megavat sati godišnje i uštedom od značajnih 153 tone CO2. Đozić kaže kako je još uvijek rano govoriti o konačnoj isplativosti ovakve investicije, no da je poslovni plan proizašao iz projektne dokumentacije dokazao da će ovaj rok biti od 4 do 5 godina. Elektrane Prvog Kruga su trenutno u probnom radu i testiranju, nakon čega kompanija izlazi na tržište.

Saradnja sa ProCredit Bank: profesionalan odnos i partnerski pristup

Finansijskog partnera za ovu investiciju PRVI KRUG d.o.o. Sarajevo je pronašao u ProCredit Bank. Nakon preporuke prijatelja i istraživši ponudu koja se odnosi na zelene investicije, Đozić se obratio ProCredit banci koja je, kako kaže, ispunila i više od njegovih očekivanja.

"Otišao sam u banku i oni su riješili sve moje probleme", prisjeća se Đozić, pa dodaje: "Ne radi se tu samo o profesionalnom odnosu, koji je neupitan. Pristup ProCredit Bank je gotovo familijaran, jer zajednički rješavamo svaki problem. Oni sa bankarske, a ja sa svoje strane, i tako dolazimo do rješenja".

ProCredit Bank je posvećena privredi i privrednicima Bosne i Hercegovini već 25 godina. Znatnu pažnju, između svih ostalih aktivnosti, usmjerava upravo na ekološki prihvatljive investicije i partnerski odnos sa kompanijama koje se odlučuju na ovaj korak. Konačni, zajednički cilj i ProCredit Bank i privrednika u BiH je pronalaženje najefikasnijih resursnih rješenja i stvaranje zdravijeg okruženja. Danas je sasvim jasno da će profitabilnost i konkurentnost preduzeća na tržištu zavisiti i od ulaganja u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

ProCredit Bank i u 2023. godini nastavlja partnerski odnos sa privrednicima i stavlja se na raspolaganje s ciljem pronalaženja najoptimalnijih rješenja.