biznis
0

Kompanija Nike povećala profit

SRNA
Proizvođač sportske opreme Nike je saopštio da je povećao profit usljed rasta potražnje za svojim patikama, što nadmašuje povećane troškove poslovanja.

Komapnija navodi da je njen neto prihod za kvartal koji je okončan 29. februara povećan za sedam procenata, na 560 miliona dolara, u odnosu na isti period prošle godine.

"Okruženje je i dalje nestabilno, ali sam optimista u vezi sa budućnošću", izjavio je predsjednik Nikea Mark Parker i dodao da su robni fondovi slični onima prije početka finansijske krize.

Kompanija je objavila da su porudžbine njenih patika širom svijeta za period od marta do jula 2012. godine povećane za 15 procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine, te da imaju vrijednost od 9,4 milijardi dolara.

Dobit u zapadnoj Evropi, koja je opterećena slabim ekonomskim rastom, povećana je za četiri procenta, na 962 miliona dolara. 

Ovog ljeta održavaju se veliki sportski događaji, poput Evropskog fudbalskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini i Olimpijskih igara u Londonu, pa proizvođači sportske opreme očekuju dobre poslovne rezultate.

Nike je povećao prihode u Sjevernoj Americi za 17 posto, na 2,15 milijardi dolara, a u Kini za 25 posto, na 694 miliona dolara.
Kompanija je u januaru pristala da isplati nadoknadu radnicima u Indoneziji povodom neplaćenog prekovremenog rada, pa je oko 4.500 zaposlenih dobilo ukupno milion dolara.