Općina Centar
350

Kompanija iz Australije zainteresirana za izgradnju podzemnih garaža u Sarajevu

Klix.ba
Privrednici iz Australije Robert Belteky sa saradnicima posjetili su 7. juna 2017. godine Općinu Centar Sarajevo gdje su im predstavljeni investicioni projekti koje Općina Centar namjerava realizirati u narednom periodu.

Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika za investicije upoznao je investitore o projektima koji su od velikog značaja za stanovnike općine Centar, a koji velikim dijelom uključuju i izgradnju podzemnih garaža za kojima postoji velika potreba na lokacijama kao što su Merhemića trg – Ciglane, Bulevar Franca Lehara – Marijin Dvor te Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Za izgradnju podzemnih garaža rukovodstvo Općine opredijelilo se isključivo sa ciljem očuvanja izgleda grada te očuvanja preostalih zelenih površina.

Robert Belteky, australijski investitor koji se bavi izgradnjom parkirališta, a u svom vlasništvu posjeduje više od 4.000 garaža u svijetu, ovom prilikom je iskazao veliki interes za izgradnju garaža i na području općine Centar.

"Zainteresirani smo za saradnju i nadamo se da će ona biti jako uspješna. Došli smo sa veoma ozbiljnim namjerama. Mi kao stručnjaci na ovom polju vidimo da imate potrebe za dodatnim parkiralištima, ali i odlične lokacije na kojima bi se mogle izgraditi podzemne garaže“, rekao je Belteky te dodao da osim izgradnje garaža nude i sistem koji će korisnicima omogućiti prikaz ulica i najbližeg slobodnog mjesta za parkiranje njihovih automobila.

Sistem također nudi mogućnost plaćanja mobilnom aplikacijom kao i standardno plaćanje novcem, ali i putem skeninga/prepoznavanja registracijskih tablica kada bi auto moglo bez zadržavanja slobodno i jednostavnije napustiti parkiralište. U svrhu smanjenja gužvi moguće je unaprijed rezervisati parking mjesto, a korisnici bi umjesto traženja parking mjesta preko aplikacije unaprijed dobili upute gdje da idu parkirati svoje vozilo.

Izgradnjom podzemnih garaža na spomenutim lokacijama, koje su investitori zajedno sa predstavnicima Općine obišli, dobilo bi se sveukupno 1.600 prijeko potrebnih novih parking mjesta.