Impresivan napredak
279

Kompanija GMC iz Usore: Od malog poduzeća do globalnog lidera za 10 godina

Adnan Bajraktarević i Bram Hage
Adnan Bajraktarević i Bram Hage
U oblasti izvoza robe i usluga postoji nekoliko izuzetnih kompanija u Bosni i Hercegovini koje se ističu na velikim i zahtjevnim svjetskim tržištima, gdje se partneri traže i cijene.

Global Metal Construction (GMC) smještena u Općini Usora u Bosni i Hercegovimi, definitivno spada u ovu grupu. Za samo 10 godina, GMC je napredovala od lokalne prodaje i instalacije paletnih polica do globalne kompanije koja se bavi montažom i instalacijom skladišnih sistema i metalnih konstrukcija na nekoliko kontinenata.

Od lokalne kompanije do multinacionalne kompanije: Impresivna priča o uspjehu

Kompanija GMC je počela s radom 2012. godine u Općini Usora, sa prodajom i proizvodnjom čeličnih konstrukcija. U 2015. godini, proširili su se otvaranjem sestrinske kompanije (registrirana u Sloveniji), te je montaža automatiziranih visokoregalnih skladišta postala ključna aktivnost kompanije. Godinu dana kasnije, 2016. godine, GMC je započela vlastitu proizvodnju komponenti za automatizirana visokoregalna skladišta. Godina 2019. je bila važna prekretnica u povijesti kompanije, jer je vidjela ekspanziju kompanije izvan evropskih granica, s otvaranjem sestrinskih kompanija u Njemačkoj, SAD-u i Kanadi.

Iste godine, dovršena je izgradnja upravne zgrade GMC u Bosni i Hercegovini. Pokrivajući ukupno više od 1.000 kvadratnih metara, i s daljnjim proširenjima planiranim, predstavlja svjedočanstvo dugog puta koji je kompanija prošla. U skladu s eksponencijalnim rastom poslovanja, planovi su već u pokretu za otvaranje novog ureda u Velikoj Britaniji, što će biti dovršeno do kraja 2023. godine.

Danas, GMC ima ukupno 490 zaposlenika. Većina zaposlenika je u odjelu za montažu (270), dok 100 zaposlenika radi u odjelu za proizvodnju, a još 70 se bavi elektroinstalacijama. Uprava se sastoji od 50 zaposlenika. Međutim, ovo nisu konačni brojevi. Kako se broj projekata kojima se kompanija bavi povećava, potreba za kvalificiranim radnicima raste u skladu s tim i trenutno je konstantna. Svjesni da formalne obrazovne ustanove u Bosni i Hercegovini ne mogu opskrbiti tržište rada s dovoljnim brojem radnika potrebnih za pokrivanje brzo rastućih potreba kompanije, GMC je otvorio vlastiti certificirani centar za obuku.

GMC danas zapošljava između 250 i 300 montažera širom svijeta - a sve ovisno o zahtjevima, potražnji i broju projekata. Kompanija je u konstantnoj potrazi za novim zaposlenicima i potiče njihovu prijavu, bez obzira na prethodno radno iskustvo, jer će novi zaposlenici proći prilagođenu obuku kako bi se zadovoljile potrebe posla.

Od Bosne i Hercegovine do Kanade: 6 kontinenata, 10 vremenskih zona i 15 paralelnih projekata

Na mjesečnoj osnovi, kompanija instalira preko 27.300 paleta koristeći skoro 2.000 tona čelika u procesu. Kompanija je aktivna na 6 kontinenata i u 10 različitih vremenskih zona, a u bilo kojem trenutku u toku je 15 projekata u zemljama poput Saudijske Arabije, Brazila, Kanade, Velike Britanije itd. Globalni korporativni divovi poput Lidla, Walmarta, Ikeea, Barille, Coca-Cole, Amazona, Michelin-a, Ferrarija, Porschea ili Mercedesa odlučili su koristiti skladišne sustave i prateće mehanizme koje je sastavila i instalirala kompanija GMC.

Adnan Bajraktarević, generalni direktor GMC-a, izjavio je da ova kompanija izvozi 90 posto svojih proizvoda na tržište specijalnih čeličnih konstrukcija.

"Od projekata instalacija visokih automatskih skladišta, mini skladišta, drive-in sistema, mezanina, do elektroinstalacijskih usluga niskog i visokog napona, GMC pokriva sve faze izgradnje velikih industrijskih skladišta. Većina naših projekata realizuje se izvan granica Bosne i Hercegovine", ističe.

Činjenica da prosječno izvoze šest kamiona proizvoda sedmično također je značajan pokazatelj. Mjesečni kapacitet proizvodnje iznosi 245 tona, s mogućnošću povećanja na 300 ili 350 tona ako je potrebno. GMC ima na raspolaganju 50.000 kvadratnih metara zemljišta u Općini Usora, namijenjenih daljnjoj ekspanziji i nadogradnji postojećih 6.300 kvadratnih metara proizvodnih i skladišnih kapaciteta. Svi proizvodi prolaze rigorozne kontrole sigurnosti i kvalitete i certificirani su prema standardima kvalitete: ISO 9001: 2015 i ISO3834-2: 2006 standardi za zavarivanje i ISO 45001: 2018 standard za sigurnost i zdravlje radnika. Sigurnost i zdravlje zaposlenika jedan je od glavnih ciljeva kompanije.

NewCold i GMC
NewCold i GMC

U 2023. godini, GMC je ostvario još jedan izuzetno važan strateški cilj sklapajući partnerstvo s kompanijom NewCold iz Holandije, koja se smatra najvećom i najbrže rastućom kompanijom za automatizirana skladišta i hladne lance logistike u svijetu.

Od trenutka partnerstva s NewColdom, GMC će biti poznat kao NewCold Metal Construction, ili NMC Haven Ventures, investicijska ruka NewCold holdings LLC-a, zajedno s dioničarima GMC-a, uložila je značajna sredstva u NewCold Metal Construction, što će GMC staviti na mapu svjetskih lidera u ovom sektoru industrije.

Ovom zajedničkom investicijom, GMC ulazi u svoju drugu deceniju postojanja kao potvrđeni industrijski lider na globalnom nivou pod novim imenom. Vještine i ekspertiza koje su je učinile tako poznatom kompanijom ostaju nepromijenjene. Za kompaniju koja dolazi iz Bosne i Hercegovine, ovo je svakako izuzetan i inspirativan uspjeh i nadamo se da ćemo u budućnosti vidjeti više ovakvih reprezentativnih primjera.