Do kraja godine
18

Komisija EU razmatra zabranu korištenja plastičnih pakovanja

M. N.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Evropska komisija razmatra zabranu korištenja plastičnih vrećica i priprema nove zahtjeve za proizvođače.

"Želimo proširiti pravila za plastiku za jednokratnu upotrebu i trenutno istražujemo u kojem smjeru bi to bilo moguće. Bitan korak bi bio, naprimjer, zabraniti plastična pakovanja ili propisati korištenje reciklirane plastike", rekao je komesar EU za okoliš i okeane Virginijus Sinkevičisu u intervjuu za njemački list Die Welt.

Nova uredba EU o plastici za jednokratnu upotrebu prijeti tržištu vrijednom 10 milijardi dolara, pri čemu su polipropilen i polistiren najviše izloženi plastici, ističe Bloomberg.

Direktiva o jednokratnoj upotrebi plastike kojom se zabranjuju plastični proizvodi kao što su pribor za jelo, slamke, štapići za uši i neke posude, donesena je prošle godine.

Evropska komisija istražuje i kako bi se proizvođači proizvoda kao što su gume ili kozmetika mogli obavezati da dramatično smanje upotrebu mikroplastike u svojim proizvodima.

"Mikroplastika je u našoj agendi. Do kraja godine napravit ćemo detaljnu listu proizvoda koji sadrže mikroplastiku ili koriste mikroplastiku", rekao je Sinkevičius.