Nova teorija
6

Koliko korupcija košta građane BiH: Da li zbog političara cijene rastu?

R. D.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Brojni su uzroci inflacije - tražnja, strukturni problemi, a ona može biti i uvezena. Ekonomska teorija u našoj zemlji već uvodi i jednu novu vrstu inflacije, onu sistemsku i koruptivnu.

Korupcija dovodi do poskupljenja u BiH, kaže u komentaru za portal Klix.ba ekonomski analitičar i diplomata Draško Aćimović.

"Korupcija u BiH je osnovni uzrok inflacije i poskupljenja i zato je nemoguće držati se ekonomske teorije vezane za nju. Pojednostavljeno rečeno, korumpirani političari su podigli svoje 'naknade' sa 10 na 20-30 posto, što označava da npr. stan, koji je umjesto 1.000 eura koštao 1.100, sada košta 1.300 eura", ilustrira svoju tezu Aćimović.

Ovo naravno izaziva pad kupovne moći, a ona pad potrošnje, dodaje.

Padom dolazi i do smanjenja proizvodnje i usluga, što izaziva pad bruto domaćeg proizvoda (BDP). Međutim, kako "oni" nadoknađuju taj pad, kroz 'povećanje' cijene u infrastrukturnim projektima, npr. kupovinom kancelarija, izgradnjom puteva od budžetskog novca. Da iskoristimo primjer, pokažu cijenu kilometra autoputa od 40 miliona KM, što je povećanje od 4 posto BDP-a. Stvarna cijena je 30 miliona i stvarni rast je 3 posto, ali nije čak ni 3 posto, jer je 10 miliona otišlo u skrivene koruptivne kanale, što je smanjilo javni finansijski volumen, npr. kupovina vila u inostranstvu", kaže Aćimović.

Kaže i kako je to ogromna korupciona jama lažne statistike.

"Da bi sve bilo idealno za korupcionare, porezi i carine rastu zbog povećanih cijena, što omogućava funkcionisanje sistema. Još je nekoliko faktora koji idu u korist korumpiranim političarima, a to je smrtnost od korone po kojoj je BiH druga na svijetu i to su uglavnom penzioneri i hronični bolesnici, koji su problem za njihov sistem", navodi on.

Aćimović kaže kako korumpiranim predstavncima vlasti odgovara i odlazak nezaposlenih u inostranstvo te kaže kako je oko sedam posto ukupnog stanovništva BiH otišlo u 2021. godini, a oni su najčešće nezaposleni i samo koštaju sistem.

"Sumirajući sve navedeno, ako se napokon pravosuđe ne uključi i ostavi ovakvo stanje, korumpirani političari će dobiti zemlju po svojoj mjeri, bez gužve i buke. Naravno uz raspodjelu korupcije između 'konstitutivnih' predstavnika. Građani mogu biti sigurni u održavanje procesa ravnopravnosti u uništenju njihove budućnosti", zaključuje on.