Vrijeme neizvjesnosti
30

Koje su to dobre, a koje loše vijesti u globalnoj ekonomiji

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
CNN je izdvojio ono što smatra dobrim i lošim u globalnoj ekonomiji, a na osnovu čega je moguće prognozirati ekonomske tokove u bližoj budućnosti.

Lanac opskrbe je u problemima zbog čega se kasni u isporuci robe, dok u međuvremenu inflacija raste. Dobra vijest je ta što postoje indikatori da će se situacija poboljšati. Loša vijest jeste što postoji visok rizik od znatnog povećanja broja zaraženih koronavirusom, što može utjecati na tržište rada.

Pandemija je splasnula, što je za posljedicu imalo naglo povećanje tržišne potražnje, a za šta kompanije nisu bile spremne. Uprkos tome, postoji razlog za optimizam.

Partner investicijske banke Capstan Capital Konstantin Krebs primjećuje da se transportni sektor polako oporavlja, posebno nakon šoka koji se desio usljed agresije Rusije na Ukrajinu. Berzovni indeksi ukazuju da se transportni sektor oporavlja - snizila se cijena rezervacije kontejnera.

U Kini uspijevaju osigurati veći broj kontejnera, iako se u ovoj državi primjenjuju vrlo restriktivne epidemiološke mjere. To ukazuje na to da kineski predsjednik Xi Jinping strahuje da bi restriktivne mjere mogle dodatno narušiti lanac opskrbe. No, samo se može nagađati kada će se desiti potpuna normalizacija.

Prema rezultatima istraživanja finansijske kompanije Morgan Stanley, 54 posto ispitanika vjeruje da će se stanje u svjetskom lancu snabdijevanja normalizovati u prvoj polovini sljedeće godine, dok trećina ispitanika očekuje da će normalizacija trajati duže. Teško je prognozirati šta će se desiti, jer se okolnosti brzo mijenjaju.

Krebs je napomenuo da bi povećanje broja zaraženih koronavirusom moglo za posljedicu imati nedostatak radnika na lukama. Ukazao je da treba pratiti epidemiološke mjere u Kini i moguće nove sankcije Zapada Rusiji.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden pokušava spriječiti štrajk željezničkih radnika, jer željeznica čini 30 posto transporta roba u zemlji, čija je ekonomija broj jedan u svijetu. No, izgledno je da bi recesija uzrokovala smanjenje potražnje, tako da bi i lanac opskrbe bio pod manjim pritiskom.

Stopa inflacije zavisit će i od toga koliko brzo će se ovaj lanac normalizovati. Inflacija je djelomično podstaknuta i zbog ograničenog pristupa robi. Sve će se to odraziti i na to kakva će biti kamatna politika.

Tehnološke kompanije ograničavaju zaposlenost

Tehnološke kompanije sada su mnogo opreznije pri zapošljavanju zbog ekonomskih neizvjesnosti, tj. mogućnosti recesije. Ranije to nije bio slučaj, brzo su zapošljavale i nudile iznimno dobre uslove rada. Poslovni portal Bloomberg je 18. jula objavio da se u Appleu, kao najvrednijoj američkoj kompaniji, nazire da će sljedeće godine usporiti zapošljavanje i smanjiti potrošnju. I ostale tehnološke kompanije, poput Googlea, Ubera i Twittera, također planiraju usporiti zapošljavanje.

Kao pitanje se nameće da li tehnološke kompanije pokušavaju izbjeći potencijalni pad ekonomske aktivnosti ili već vide znakove pada u poslovanju.

Raspoloženje na Wall Streetu je tmurno, što i nije loša stvar

Investitori su lošeg raspoloženja zbog toga što su centralne banke brzo povukle podršku i što je sve veća mogućnost globalne recesije. Istraživanjem Bank of America je utvrđen "strašan nivo pesimizma" kod investitora.

Očekivanje da će se desiti globalni rast je niže nego ikada prije. Količina gotovine je najveća od 11. septembra 2001., dok je potrošnja na dionice najmanja od početka finansijske krize 2008.

Šta to znači? Nekima bi ovo trebao biti signal da se upuste u rizičnu kupovinu, kao što je kupovina dionica. To je trenutak koji je investitorima poznat pod nazivom "kapitulacija". Zapravo, to ukazuje da je blizu kraj rasprodaje dionica.

Glavni investicijski strateg Bank of America Michael Hartnett je istakao da je izgledno povećanje rasta vrijednosti dionica i kredita u sljedećim sedmicama, piše CNN.