Vraća se EBRD
0

Ko gradi autoput Banja Luka - Doboj?

FENA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić razgovarao je danas u Banjoj Luci s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj o saradnji na projektima izgradnje autoputa Banja Luka - Prnjavor - Doboj i dijela koridora 5c, koji prolazi kroz RS.

“Konstatovano je da postoji obostrani interes za saradnju na ovim projektima te da bi uskoro moglo doći do konkretizacije pregovora”, saopćeno je nakon razgovora iz entitetske vlade.

Treba podsjetiti da su ljetos, nakon "Alpine", "Strabaga", "CPM-a", španskih i drugih firmi, u najavu izgradnje autoputa Banja Luka - Doboj uključivani i Kinezi.

Potpisan je u augustu i predugovor s kompanijom "China Road & Bridge Corporation", po kojoj je izgradnja 72 kilometra ovog putnog pravca, o kojem se priča više od pet godina, ali bez konkretne realizacije, treba da se rezultira novim indirektnim zaduženje RS-a kod kineske banke u visini od 401 milion eura.

I ovaj aranžman zasnivao se na neposrednoj pogodbi, jer nije raspisan tender na čijoj pripremi je već ranije bila angažirana i Evropska banka za obnovu i razvoju, koja se, prema današnjem saopćenju iz Vlade RS-a, ponovo vraća u ovaj projekt.

Međutim, treba podsjetiti da je još u maju ove godine entitetski premijer Aleksandar Džombić tvrdio je da je EBRD osigurao 70 miliona eura za izgradnju prve dionice autoputa Banja Luka-Doboj, od Prnjavora do Doboja, a da bi tender trebalo da bude raspisan do kraja maja.

Rokovi su davno prošli, u međuvremenu se ušlo u razgovore s kineskom kompanijom, a sada se u sve ponovo vraća i EBRD.