biznis
0

Klas: Od danas skuplji hljeb

FENA
“Klasov” polubijeli i narodni hljeb, težine 400 grama, umjesto dosadašnjih 0,70 KM od jutros je 0,90 KM, dok je brašno, u zavisnosti od tipa, već nekoliko dana skuplje od 11 do 30 posto.

Direktor “Klasa” Ibrahim Smajlagić je ranije istaknuo da je “Klas“primoran korigirati cijene osnovnih vrsta hljeba zbog stalnih poskupljenja pšenice na svjetskom tržištu žitarica, poskupljenja energenata, ali i zbog toga što Vlada FBiH nije ispoštovala dogovor o prodaji 2.000 tona pšenice mjesečno iz robnih rezervi po interventnoj cijeni od 330 KM po toni.

Dodao je kako je pri korekciji cijena brašna i hljeba, u koje je uključen i PDV, Uprava „Klasa“ vodila računa o kupovnoj moći stanovništva.

Također podsjetio je kako “Klas” skoro dvije i po godine nije povećavao cijene osnovnih vrsta hljeba, bez obzira na negativne finansijske efekte po kompaniju i njenih 1.300 uposlenika, ali da je to sada morao učiniti nakon što su iscrpljene i sve unutarnje rezerve.

Ostali veliki proizvođači hljeba u FBiH, tokom razgovora s predstavnicima Vlade FBiH, istaknuli su da za sada neće povećavati cijene hljeba.