biznis
0

Kiprani strahuju od stampeda kada se banke otvore

FENA
Kiparske banke bit će otvorene danas u podne, po lokalnom vremenu, nakon dvonedjeljne pauze.

Mnogi Kiprani su jutros pohrlili ka bankama, nadajući da će biti otvorene u uobičajeno vrijeme, u 8.30 sati, i misleći da će moći podići novi dnevni limit od 300 eura, ali do podneva im ostaju samo bankomati i mogućnost podizanja 100 eura.

Jutros je na ulicama Nikozije mirno, mada je, prenose agencije, policija u pripravnosti da interveniše. Strahuje se od stampeda na banke oko podneva, s obzirom na to da protesti Kiprana ne prestaju. Sinoć je na stotine ljudi, kako je izvjestio Reuters, protestovalo ispred predsjedničke palate, uzvikujući da neće da plaćaju i da ne duguju ništa. Jake policijske snage i pripadnici privatne sigurnosne kompanije G4S sinoć su osiguravale transport keša pristiglog u centralnu banku.

Skoro dvije nedelje, od kada je Kipru odobren evropski paket pomoći, a zatim u nekoliko navrata mijenjan, banke su bile zatvorene jer su štediše pohrlile da podignu novac iz banaka kojima je prijetilo drastično oporezivanje. Prvobitne mjere oporezivanja depozita su donekle ublažene, ali su druga striktna ograničenja novca nametnuta.

Osim što će im dnevno podizanje novca biti ograničeno na 300 eura dnevno, Kiprani neće moći da unovčavaju čekove. Trošak putem debitnih i kreditnih kartica limitiran je na 5.000 eura. Isti iznos je određen kao gornji limit transakcija sa drugim zemljama, a Kiprani koji putuju u inozemstvo moći će da ponesu svega 1.000 eura.

Sva plaćanja iznad 200.000 eura ubuduće će morati da odobri specijalno uspostavljeni komitet. Izuzetak su jedino kiparska vlada i centralna banka.