{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kipar: Univerzitet u Nikoziji prihvata plaćanje školarine u bitcoinima

21.11.2013. u 16:41
3
37
Kipar: Univerzitet u Nikoziji prihvata plaćanje školarine u bitcoinima
3
Kipar: Univerzitet u Nikoziji prihvata plaćanje školarine u bitcoinima
Kiparski Univerzitet u Nikoziji najavio je kako će prihvatati bitcoine kao vid plaćanja školarine i drugih naknada.
Ovaj univerzitet ne samo da je prvi koji prihvata plaćanje u bitcoinima, već naredne godine pokreće i postdiplomski studij digitalne valute.

"Svjesni smo da je digitalna valuta neizbježan tehnološki razvoj koji će dovesti do značajnih inovacija u internet trgovini, finansijskim sistemima, međunarodnim plaćanjima i globalnom ekonomskom razvoju", rekao je Christos Vlachos, šef finansija Univerziteta u Nikoziji.

Garrick Hileman, britanski ekonomski historičar, tvrdi kako je ovaj potez znak rasta kredibiliteta bitcoina i u tradicionalnijim institucijama.

"Najplodnije tlo za bitcoine su mjesta poput Kipra, Argentine, Islanda, Kine i drugih država koje su zabilježile znatne finansijske poremećaje, a zadržale strogu finansijsku kontrolu", kaže Hileman.

Glasnogovornik Univerziteta u Nikoziji navodi kako bi ovaj potez trebao olakšati transakcijske teškoće određenim studentima, ali i izgraditi njihovo praktično znanje u oblasti digitalnih valuta.

Univerzitet sada planira lobirati u vladi za pravni okvir u kojem bi se Kipar razvio u mjesto za razmjenu bitcoina, trgovinu i bankarstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: