biznis
0

Kinezi zainteresovani za ulaganja u Centralnu banku BiH

FENA
Centralna banka BiH
Centralna banka BiH
Ambasador Narodne Republike Kine u BiH Wang Fuguo posjetio je 2. februara Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH) i s guvernerom Kemalom Kozarićem razgovarao o utjecaju svjetske finansijske i ekonomske krize na BiH, ekonomskim kretanjima u BiH i šire, te mogućnostima snažnijeg kineskog investiranja u našu zemlju.

Kozarić je istakao da je kriza imala značajnog utjecaja na BiH, njen bankarski i realni sektor, i da je uzrokovala pad investicija, rast nezaposlenosti i pogoršanje životnog standarda stanovništva.

"Bankarski sektor u BiH je ostao likvidan, ali je prvi put iskazao gubitak. Guverner je ukazao i na činjenicu da je jedan od najvećih problema bankarskog sektora rast nekvalitetnih kredita", kazao je Kozarić.

Po riječima kineskog ambasadora, velike kineske kompanije su zainteresovane za investiranje u BiH, posebno u cestovnu infrastrukturu i energetski sektor.

Direktne strane investicije i otvaranje novih radnih mjesta su, kako je istaknuto, izuzetno značajni za BiH i njen izlazak iz krize i dalji razvoj te je iskazano zajedničko očekivanje za većim prisustvom kineskih investicija u BiH.

Također je istaknuta potreba unapređenja političke i ekonomske saradnje između BiH i NR Kine koja je važan faktor u evropskim i svjetskim ekonomskim kretanjima, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.