Svugdje ih ima
15

Kinezi s 258 milijardi dolara vodeći potrošači u svjetskom turizmu

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineski su turisti lani najviše trošili u svijetu, 258 milijardi američkih dolara ili 5 posto više nego u 2016., 'ostavivši' iza turiste iz SAD-a, koji su potrošili 135 milijardi dolara ili 9 posto više, dok su treći Nijemci, pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije UNWTO.

Napominjući u izvješću o lanjskoj potrošnji u svjetskom turizmu kako su gotova sva emitivna tržišta izvijestila o porastu potrošnje svojih turista, iz UNWTO-a to objašnjavaju i nastavkom snažne potražnje za međunarodnim putovanjima u svim svjetskim regijama, prenosi SEEbiz.

"Porast potrošnje potaknula su već napredna, ali i rastuća gospodarstva, a najviše SAD, čiji su turisti u svijetu u 2017. ostvarili najveći porast potrošnje, od 9 posto ili za čak 12 milijardi dolara u odnosu na 2016. Time su ipak na drugom mjestu, iza Kine, čiji su turisti potrošili 5 posto više ili čak 8 milijardi dolara više, čime su učvrstili svoju vodeću poziciju u svijetu među svim turistima", ističu iz UNWTO-a.

Treći su Nijemci, s potrošnjom od 84 milijarde dolara ili 3 posto više, a slijede turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva, s potrošnjom od 63 milijarde dolara ili 3 posto više, dok je na petom mjestu Francuska, s potrošnjom svojih turista na međunarodnim putovanjima od 41 milijardu dolara ili 1 posto većom nego u 2016.

Osim prvih pet nacija, iz UNWTO-a izdvajaju i porast potrošnje ruskih turista u svijetu prošle godine, za čak 7 milijardi dolara ili za 13 posto, na 31 milijardu dolara, čime su ponovno ušli na top 10 tržišta po turističkoj potrošnji, odnosno na 8. mjesto.

Porast turističke potrošnje došao je i iz Brazila, koji je s 5 milijardi više potrošenih dolara ili 20 posto više na ljestvici skočio za osam mjesta na broj 16., dok su na 17. turisti iz Indije, koji su i lani nastavili pojačano trošiti po svijetu, za 9 posto, na 18 milijardi dolara.

"Rastuća tržišta imaju ključnu ulogu u razvoju turizma te smo vrlo zadovoljni vidjeti povratak Ruske Federacije i Brazila, kao i kontinuiran porast Indije u potrošnji u svjetskom turizmu, jer ta rastuća tržišta za svjetski turizam pridonose rastu i diverzifikaciji tržišta u mnogim destinacijama", poručio je povodom tih pokazatelja glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Ističe i da su snažni rezultati potrošnje u međunarodnom turizmu u skladu i s lanjskim porastom međunarodnih turističkih dolazaka od 7 posto u odnosu na 2016.