20% svjetskog tržišta
56

Kinez koji je zbog proizvodnje respiratora svaki mjesec bogatiji za milijardu dolara

R. D.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Suosnivač kompanije Shenzhen Mindray Li Xiting bogatiji je dnevno za 37,7 miliona dolara ili mjesečno cijelu milijardu te je u posljednjih nekoliko mjeseci postao najbogatiji građanin Singapura.

Kako prenosi SCMP tajna leži u činjenici da se kompanija bavi proizvodnjom respiratora. Vrijednost kompanije Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics, je samo od početka ove godine prema podacima Bloomberga narasla sa 4,3 milijarde na 13,5 milijardi dolara.

Li Xiting živi od 2018. godine u Singapuru, ali je rođen u kineskoj provinciji Anhui, a golemi rast vrijednosti kompanije je počeo sa samim izbijanjem epidemije u Wuhanu, još krajem januara.

Vrijednost kompanije je narasla na nevjerovatnih 46,5 milijardi dolara, posebno nakon što su u martu krenule hiljade narudžbi njihove opreme iz više od stotinu zemlja svijeta.

Li Xiting kaže kako kako je, za razliku od proizvodnje medicinskih maski, za proizvodnju respiratora potrebna visoka tehnološka specijalizacija, te da njihova kompanija trenutno prima na stotine investicijskih ponuda.

Mindray trenutno može proizvesti 2.200 respiratora sedmično, što čini 20 posto trenutne svjetske proizvodnje.